România pe harta drogurilor: 6 tone, capturate în 10 luni

Data publicării:
captură de cocaină
Captură de cocaină. Foto: Getty Images

În primele zece luni ale acestui an, poliţiştii de la crimă organizată şi procurorii DIICOT au capturat șase tone de droguri, de aproape şase ori mai mult decât anul trecut. România este ţară de tranzit aşa că heroina, canabisul şi cocaina sunt doar plasate pe piaţa neagră de la noi din America de Sud şi Afghanistan. Trebuie să ajungă în Olanda şi Ungaria, iar cu cât drumul este mai lung cu atât creşte şi preţul.

Portul Constanţa este de cele mai multe ori casa drogurilor aduse în România pentru a fi apoi traficate spre vestul continentului. O arată şi ultima captură descoperită într-un container - 2, 5 tone de cocaină. Marfa a fost estimată la peste 100 de milioane de euro. Venea din Columbia şi ar fi trebuit să ajungă în Olanda mascată sub forma unui transport de marmură.

Putem ajunge la nişte cifre astronomice 600 şi ceva e...sunt cifrele astronomice. Pe de altă parte fiecare pachet era învelit, avea zece ambalaje, de la folie de plastic, cauciuc, indigo şi aşa, inclusiv substanţe care le făceau nedetectabile”, a precizat Claudiu Cucu, directorul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. 

Poliţiştii i-au luat pe nepregătite pe cei patru columbieni şi pe lituanianul care se ocupau de transport după ce un ofiţer de la crimă organizată s-a infiltrat în reţea.

„Începem să devenim empatici cu ei, gândiţi-vă că un investigator sub acoperire trebuie să acţioneze, să raţioneze întocmai ca un traficant de droguri”, a spus un ofițer antidrog.

Nu este zi în care poliţiştii români să nu pună capăt unei reţele de traficanţi de droguri. De la începutul anului, au făcut 1.500 de percheziţii şi au arestat 265 de persoane. Cele mai periculoase reţele din lume au oameni în ţara noastră care preiau şi pasează marfa.

Doar în primele zece luni, poliţiştii de la crimă organizată au confiscat șase tone de droguri, faţă de anul trecut când au capturat puţin peste o tonă.

Din America de Sud, cocaina este ascunsă în transporturi pe mare şi adusă până în România. De aici dealeri din toată Europa o pasează în Germania, Franţa sau Marea Britanie.

Un kilogram de cocaină, spre exemplu, care intră în România ajunge la aproximativ 50.000 de euro.

Cu cât drumul este mai lung cu atât creşte şi preţul pentru că fiecare dealer îşi pune adaus pentru transport. În ceea ce priveşte traficul de heroină, ţara noastră este punct strategic în drumul spre vest. Drogurile vin din Afghanistan, trec prin Turcia şi Bulgaria pentru ca în final să ajungă în ţara noastră. De aici, ajung în vestul Europei.

De la începutul anului poliţiştii români au găsit în ţara noastră peste 400 de persoane implicate în traficul de droguri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri