Declarație controversată de la Președinție. Ce spune Klaus Iohannis

Data publicării:
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis nu a vrut să explice de ce într-un mesaj al Administrației Prezidențiale se precizează că Turcia, stat NATO, face parte din axa Rusia-Iran. Mesajul a fost transmis de consilierul prezidențial pe securitate națională Ion Oprișor și șeful statului a spus că tot el trebuie să dea explicații. 

Mesajul, catalogat drept o gafă de către analiștii politici, a fost transmis de către consilierul prezidenţial pe securitate naţională Ion Oprişor, în deschiderea programului „Securitate în Regiunea Mării Negre". 

El a spus că „actualul context internaţional relevă agravarea unor ameninţări complexe şi dinamice la adresa stabilităţii regiunii extinse a Mării Negre. (...) Arealul reprezintă o frontieră maritimă a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran."

Deşi mesajul îi este atribuit preşedintelui Klaus Iohannis, şeful statului nu a vrut să facă alte comentarii pe acest subiect.

„O să vă explice domnul consilier Oprişor ce a vrut să spună cu acea axă”, a spus șeful statului.

Turcia este stat NATO din 1952, însă relaţia cu aliaţii a cunoscut o degradare constantă după tentativa eşuată de lovitură militară de stat din iulie anul trecut. Asta în timp ce liderul de la Ankara, Recep Erdogan, a exprimat un interes tot mai mare de consolidare a relaţiei cu Rusia lui Vladimir Putin.

Citiți și: Iohannis: "Axa Rusia-Turcia-Iran" complică ecuaţia la Marea Neagră

Rusia, Turcia și Iran au semnat un memorandum pentru crearea de zone de securitate în Siria

Erdogan: Vom da o lecție țărilor europene

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri