Cum să beneficiați de analize gratuite în perioada sarcinii

Data publicării:
gravida

În anul 2015, peste 40.000 de femei nu au mers nici măcar o dată la medic pe durata sarcinii. Deşi investigaţiile sunt decontate de CNAS, programările se fac cu mult timp înainte, iar de cele mai multe ori gravidele trebuie să aştepte ore în şir pe holurile din spitale. Nu e de mirare că multe aleg să meargă la privat. Aici fondurile se termină foarte repede, aşa că nota de plată ajunge să fie uriaşă. Asta pentru cine îşi permite.

După testul de sarcină, consultul la medicul specialist este mai mult decât indicat, la fel şi efectuarea unei ecografii.

Prima ecografie şi cea mai importantă în primul trimestru pentru a stabili locaţia sacului gestaţional”, spune Caliopia Gavril Parfene, medic ginecolog.

La spitalele de stat, consultaţia şi ecografia sunt gratuite în limita fondurilor disponibile de la casa de asigurări de sănătate.

Georgiana Aron este mamă a doi copii şi majoritatea analizelor le-a făcut gratuit în ambele sarcini.

„Eu le-am făcut la Spitalul Filantropia pentru că am medicul acolo şi m-a învăţat să mă programez cu 3 luni înainte ca să pot să prind loc”, spune Georgiana Aron, mamă.

Dacă nu prinde loc, viitoarea mama fie nu mai face nicio investigatie, fie merge la privat. Unele clinici au contract cu CNAS, însă fondurile se termina si aici foarte repede.

Care este lista completă a investigaţiilor în perioada sarcinii, dar şi câti bani plătesc viitorii părinţi, aflaţi mâine, de la ora 10.30, la emisiunea „Tinereţe fără bătrâneţe”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri