Alpinista de 13 ani Dor Geta Popescu a stabilit un nou record

Data actualizării: Data publicării:
geta dor
FOTO : Facebook

Alpinista de 13 ani Dor Geta Popescu a stabilit un nou record mondial, după ce a urcat pe Vârful Giluwe, cel mai înalt vulcan din Pacific, la altitudinea de 4.367 de metri. Adolescenta are deja în palmares numeroase recorduri mondiale de vârstă şi îşi doreşte să fie prima alpinistă din lume care reuşeşte să încheie circuitele Seven Volcanos şi Seven Summits.

geta dor
FOTO : Facebook

Dor Geta Popescu a ajuns luni, la ora locală 09.20, pe Vârful Giluwe, din Papua Noua Guinee, care are o înălţime de 4.367 de metri, potrivit News.ro.

Odată cu această escaladare, adolescenta a devenit cea mai tânără alpinistă din lume care încheie cu succes ascensiunea vulcanului Giluwe.

„Un munte unic, cu totul diferit de tot ce am făcut până acum. Cu un traseu de apropiere prin junglă în care îţi croieşti drum, prin vegetaţie, cu ajutorul macetei, cu un parcurs în gol alpin pe un sol îmbibat în apă şi ocolind o mulţime de lacuri, ajungi în zona craterelor secundare, a crestelor de lavă dominate. Apoi observi din depărtare siluetele celor doua vârfuri stâncoase. Urmează ultimii 400 metri diferenţă de nivel, cei mai frumoşi, abrupţi, stâncoşi, solicitanţi şi cu bucuria reuşitei abia stăpânită. Vârful este fantastic: 360 de grade de munţi şi podişuri, vârfuri peste 3.500 metri ieşind din jungla care se întinde până la orizont. Da, înţeleg, ştiu: Giluwe este un munte mult dorit!”, a scris fata pe Facebook.

Dor Geta Popescu are în palmares mai multe recorduri mondiale de vârstă. Până acum, ea a reuşit să cucerească şase vârfuri din circuitul Seven Volcanos (cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent) şi a escaladat patru din cei şapte cei mai înalți munţi de pe fiecare continent din circuitul Seven Summits.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Adolescenta îşi doreşte să fie prima alpinistă din lume care reuşeşte să încheie circuitele Seven Volcanos şi Seven Summits. Până acum, doar opt bărbaţi au reuşit această performanţă.

Dor Geta Popescu a obţinut primul record când avea zece ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul aparţinea surorii sale, Crina Coco Popescu, ea reuşind să escaladeze acest vârf în 2007, când avea 12 ani şi şase luni.

Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri), depăşind din nou recordul surorii ei din 2008. În luna februarie 2016, adolescenta de 13 ani a obţinut un alt record mondial de vârstă, urcând pe Vârful Aconcagua (6.960 de metri), cel mai înalt din America de Sus. Astfel, ea a depăşit un record deţinut din 2002 de o sportivă din America. În luna mai a acestui an, ea a doborât alte două recorduri după ce a urcate pe  vârfurile Denali (6.190 metri) din Alaska şi Pico de Orizaba (5.610 metri) din Mexic.

Dor Geta Popescu este legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţine titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A fost desemnată cel mai bun alpinist de altitudine al anului 2015. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri