Start-up Nation | Noi condiţii pentru antreprenori

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015

Românii care vor să primească ajutor de la stat pentru începerea unei afaceri trebuie să se grăbească. Înscrierile în programul Start Up Nation ar putea începe la jumătatea lunii viitoarea. Ceea ce înseamnă că firmele participante trebuie să fie înfiinţate până atunci. Noile reguli adoptate de parlamentari spun că pot cere finanţare de până la 200.000 de lei doar cei care nu au mai avut până acum o afacere.

Filip Mărușca şi Vlad Negrea au înfiinţat o firmă de IT în luna martie şi vor să ia bani de la stat pentru a demara afacerea.

Vlad Negrea, antreprenor: „Condiția ca antreprenorul să nu mai fi fost acționar într-o firmă înainte de aplicarea la acest program îi ajută pe tinerii antreprenori, deoarece concurează cu oameni cu aceeași experiență ca ei, dar este în defavoarea oamenilor mai experimentați.”

Parlamentarii au blocat accesul celor care au mai făcut afaceri la banii din programul Start-up Nation.

Ionuţ Moşteanu, deputat USR: „Un antreprenor care activează într-un anumit domeniu ar fi putut muta 2-3 angajați pe o nouă firmă și ar fi fost calificat automat pentru a lua finanțare din partea statului în programul start-up nation.”

În acelaşi timp, legiuitorii au mai redus din obligaţiile impuse celor care vor să primească 200.000 de lei de la stat. Companiile sprijinite prin programul Start-up Nation trebuie să creeze un singur loc de muncă şi nu două, cum prevedea proiectul iniţial. Chiar şi aşa, este una dintre cele mai grele condiţii, spun tinerii afacerişti.

Filip Mărușca, antreprenor: „Este destul de greu să poți să garantezi unul sau două locuri de muncă timp de doi ani de zile, având în vedere că firma este nou formată.”

Statul a stabilit un barem pentru accesarea fondurilor pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Favorizate sunt firmele care investesc în inovaţie, producţie si IT, dar şI cele carea creează Cât mai multe locuri de muncă.

Bugetul alocat pentru program este de aproape 2 miliarde de lei, iar Guvernul îşi propune să finanţeze 10.000 de firme noi în fiecare an. În acest program pot participa firmele care au fost înfiinţate dupa data de 30 ianuarie 2017. Sesiunea de înscrieri s-ar putea deschide în a doua jumatate a lunii mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri