CETA |Premierul Canadei nu mai merge la Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
justin trudeau getty
Foto: Guliver / GettyImages

Semnarea tratatului de liber-schimb UE-Canada, ce trebuia să aibă loc, joi, la Bruxelles, este ca şi anulată. Premierul de la Ottawa, Justin Trudeau şi-a amânat călătoria, a anunţat un oficial canadian citat de Reuters. O nouă rundă de discuţii între oficialii belgieni şi guvernul regional valon, care a avut loc miercuri seară, a eşuat. O serie de negocieri va avea loc în această dimineaţă. De semnarea acordului depinde ridicarea vizelor pentru românii care vor să ajungă în Canada.

Vom vedea dacă este posibil să mergem la întâlnirea la nivel european cu o poziţie a Belgiei. Ca să facem asta, avem nevoie de un răspuns definitiv de la diferitele regiuni”, a explicat ministrul de Externe al Belgiei, Didier Reynders.

Anunţul a venit după discuţiile eşuate din seara trecută. Nici de această dată negociatorii belgieni nu au reuşit să găsească o poziţie comună cu guvernul valon.

Voi tot timpul ne întrebaţi aceleaşi lucruri şi de aceea noi vă dăm aceleaşi răspunsuri. Lucrăm. Nu este posibil să ţinem summitul, dar nimic nu este imposibil”, a spus premierul guvernului valon, Paul Magnette.

Am continuat să lucrăm pe baza textului, dar a trebuit să tragem concluzia că un acord nu a fost posibil acum. Vom vedea dacă o înţelegere este posibilă”, a adăugat prim-ministrul comunității germane, Oliver Paasch.

O nouă rundă de discuţii va avea loc joi. De acordul CETA se leagă speranţele românilor de a călători fără vize în Canada, începând de anul viitor. Ottawa a fost de acord să ridice restricţiile de la 1 decembrie 2017, dar doar dacă tratatul de liber schimb cu Uniunea Europeană va fi semnat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri