Obiecte de artă salvate prin iradiere

Data actualizării: Data publicării:
bratari dacice (4)

Trecerea timpului poate fi oprită la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele. Acolo, radiaţiile sunt folosite pentru curăţarea operelor de artă şi arhivelor sau pentru autentificarea unor obliecte de patrimoniu. Prin laboratorul care este, de fapt, un buncăr au trecut şi brăţările dacice.

Avem un sistem automat care transportă în camera de iradiere, care se găseşte practic în interiorul unui buncăr de beton. Betonul opreşte complet radiaţia care există în camera de iradiere”, explică specialiştii cum arată „atelierul” de restaurare.

Centrul de Iradieri tehnologice este locul unde patrimoniul cultural e salvat. Obiectele sunt puse în cutii de metal şi apoi decontaminate.

Valentin Moise, directorul Centrului de Iradieri Tehnologice: „Radiaţia gama este identică cu radiaţia X pe care mai toată lumea o cunoaşte din spitale. Care e efectul pe care îl căutăm noi aici? Acela de a omorî microorganisme, plecând de la bacterii, fungi sau mucegaiuri.”

Institutul de Fizică Nucleară e parte dintr-un program de salvare a patrimoniului cultural, alături de Ministerul Culturii.

Ştefana Todică, reporter Digi24: „Arhiva de documente a studioului de film Sahia a fost găsită acum câteva săptămâni într-un subsol, într-o stare deplorabilă, afectată de mucegai şi umiditate. Aici, la Centrul de Iradieri Tehnologice de la Măgurele, va fi supusă unui proces de decontaminare.”

Corina Şuteu, ministrul Culturii: „E totuşi arhivă de film documentar şi o arhivă de documente care conţin date extrem de importante de natură istorică şi patrimonială pentru filmul documentar românesc.”

Centrul de Iradieri Tehnologice poate face şi verificări ale obiectelor de artă.

Marian Vîrgolici, cercetător: „E ca într-o analiză criminalistică, în care iei bucăţele unui puzzle şi le pui împreună.

La un tablou, de exemplu, se analizează fiecare tuşă de culoare. Analiza poate să dureze 15 minute sau o oră.

La Măgurele pot fi făcute şi teste care să verifice originalitatea obiectelor de artă. De pildă, aici au fost analizate brăţările dacice, după ce au fost recuperate de la traficanţii de comori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri