Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare. „Igiena mediului alimentar contează foarte mult”

Data actualizării: Data publicării:
alimente frigider
Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare. Foto: Profimedia

Românii aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de mâncare. O risipă alimentară imensă, mai ales acum, când totul se scumpește. Dar nu toate alimentele expirate ar trebui să ajungă la ghenă. Unele pot fi consumate în siguranță cu mult după data inscripționată pe ambalaj. Care sunt acestea și cum putem păstra alimentele cât mai mult timp, ne spune Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare: Sunt alimente care pot fi consumate și după ce scrie pe ambalaj, după termenul de valabilitate, pentru că termenul de valabilitate e pus de producător și producătorul își ia întotdeauna o marjă de siguranță pentru a nu îmbolnăvi consumatorul.

Iaurturile, de exemplu, dacă sunt nedeschise, bineînțeles, depozitate în frigider corespunzător, ele se acidifiază, crește cantitatea de acid lactic, ceea ce nu este rău, acidul lactic fiind un conservant la rândul lui și deci nu e nicio problemă cu iaurturile.

Foarte mare risipă alimentară este la pâine. Pâinea, dacă se usucă, poate fi transformată imediat în pesmet. Problema e de manipulae și de igiena mediului alimentar. Frigiderele să fie curate, să fie curat în bucătărie, de exemplu. Deci pâinea se poate transforma în crutoane, să zicem, și să fie depozitată. Pâinea poate fi ținută la frigider, iar atunci ține mai mult decât scrie pe etichetă.

Mai sunt conservele, care și ele pot fi utilizate un timp mai îndelungat. Sau, dacă facem mai multă mâncare, să o congelăm și să o consumăm în continuare.

Ideea este să avem grijă cât cumpărăm și să încercăm să evităm să aruncăm mâncare.

Alimentele congelate pot sta și câteva luni de zile. S-ar putea să nu mai aibă gustul foarte, foarte bun, acela de proaspăt pe care îl știm. Nu ne îmbolnăvim, dar ar fi bine totuți să facem mai puține sarmale, în două luni ar fi mai bune congelate decât în șase luni.

- Există și alimente care nu expiră, cum ar fi mierea.

Nastasia Belc, director general al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare:  Și la miere este o problemă pentru că, odată borcanul desfăcut... (...) Din cauza igienei precare, au fost cazuri de botulism la miere. Igiena contează foarte mult, igiena mediului alimentar contează foarte mult ca să păstrăm mai mult alimentele.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cât valorează noul inel de logodnă primit de Hailey Bieber de la soțul ei. Justin a scos o sumă uriașă din...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...