General american: Rusia nu are forțe suficiente pentru o străpungere majoră în Ucraina

Data publicării:
PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPTU1ZjlhMjY4Mzg2MTZkMzcxNzYzNTY2N2Q0MDk5ODc0.thumb
Foto: Profimedia Images

Rusia nu are forţe suficiente pentru a reuşi o străpungere majoră în ofensiva pe care o desfăşoară în prezent în Ucraina, a estimat joi generalul american Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), potrivit AFP şi Reuters.

„Ruşii nu au forţele necesare pentru a realiza o străpungere strategică şi, mai precis, nu au nici competenţele şi nici capacitatea de a o face”, a remarcat generalul american în timpul unei conferinţe de presă la sediul NATO din Bruxelles, potrivit Agerpres. 

De asemenea, generalul Christopher Cavoli s-a declarat încrezător că trupele ucrainene îşi vor putea menţine liniile defensive, în pofida tuturor neajunsurilor legate de insuficienţa de muniţii şi efective. El a asigurat că Ucraina urmează să primească din partea aliaţilor săi mari cantităţi de muniţii şi mijloace de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune.

Vorbind la aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a avertizat că Rusia acţionează mai rapid decât Europa şi America de Nord în direcţia creşterii capacităţilor industriale de apărare.

Trupele ruse au înaintat mai mulţi kilometri şi au ocupat o serie de sate în ultima săptămână în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde au pornit vinerea trecută o nouă ofensivă.

În plus faţă de distrugerile provocate localităţilor de graniţă şi subminării moralului trupelor ucrainene, ofensiva rusă din Harkov este o durere de cap pentru planificatorii de război ucraineni, care acum trebuie să gestioneze resursele limitate de efective şi echipamente pentru a rezista pe un front ce înaintea noii ofensive din nord-est deja se întindea pe circa o mie de kilometri.

Statul Major ucrainean a anunţat astfel miercuri seară că forţele sale din sectorul Kupiansk se retrag pe „poziţii mai avatajoase”. Oraşul Kupiansk se află la 85 de kilometri sud-est de Harkov.

În cursul zilei de joi, armata ucraineană a semnalat că trupele ruse desfăşoară cele mai intense acţiuni de asalt pe sectoarele de front din apropierea oraşelor Pokrovsk şi Kramatorsk, în regiunea estică Doneţk, în timp ce în Harkov atacurile trupelor ruse au scăzut în intensitate.

Trupele ucrainene au mai anunţat că au iniţiat un contraatac în zona oraşului de graniţă Vovceansk, situat la circa 45 de kilometri de oraşul Harkov, semnalând pe de altă parte concentrări de mici unităţi ruseşti în apropierea regiunii Sumî din nordul Ucrainei, Statul Major ucrainean temându-se astfel de o posibilă pregătire a unei mari ofensive ruseşti în săptămânile următoare.

Referindu-se la aceste îngrijorări, generalul Christopher Cavoli a admis că „niciodată nu se poate şti cu certitudine ceea ce va face un adversar ori ceea ce intenţionează să facă”, apreciind prin urmare că nu poate fi stabilit în acest moment dacă mişcările de trupe ruseşti prefigurează o viitoare ofensivă de vară.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care o fac șoferii românii la pompă când fac plinul la mașină: de ce să nu forțezi pistolul când...
Digi FM
Adi Despot, după ce Babasha a urcat pe scenă la concertul Coldplay: ”Te...
Pro FM
Soția lui Jorge a furat toată atenția la o nuntă mondenă, într-o rochie decoltată și cu crăpătură. E cu 10...
Film Now
Sofia Vergara, într-un costum de baie provocator, cu un decolteu amețitor. Imaginile au strâns peste 500.000...
Adevarul
Cine este Chris Martin, solistul trupei Coldplay. A fost căsătorit cu actrița Gwyneth Paltrow
Newsweek
Cine sunt cei 2.000.000 pensionari care de mâine primesc 250 lei pe lângă pensie? Cum se dau banii?
Digi FM
Anca Molnar, make-up artistul vedetelor, a murit la doar 35 de ani. Tânăra fusese diagnosticată cu o formă...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Ce crede Russell Crowe despre „Gladiator 2”: "E puțin inconfortabil". Mărturisirile neașteptate ale starului
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...