Corespondență Digi24 din Slovacia. Robert Fico, nimerit de trei gloanțe trase de la distanță mică. El a fost operat și e în stare gravă

Data actualizării: Data publicării:
polițiști imobilizează un bărbat în spatele unui gard
Atacatorul care l-a împușcat pe Robert Fico, imobilizat de polițiști. Foto: Profimedia Images

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat în orașul Handlova, unde avea loc o ședință de guvern. După o operație complexă de cinci ore, Fico este în stare stabilă, dar în continuare foarte gravă. Trei din cele cinci gloanțe trase de atacator, de la o distanță mică, l-au nimerit pe premierul slovac.

ACTUALIZARE 11.10 Corespondență Digi24 din Slovacia

ACTUALIZARE 11.00 Robert Kalinak, vicepremier al Slovaciei, a anunțat că Robert Fico este îngrijit la secția de terapie intensivă.

"Medicii au reușit să stabilizeze starea pacientului în timpul nopții și, în acest moment, este supus altor proceduri medicale cu scopul îmbunătățirii stării de sănătate. Situația este foarte gravă", a declarat Kalinak.

ACTUALIZARE 10.30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că violența nu va fi niciodată tolerată într-o democrație,

"Suntem îngroziți de împușcarea premierului Robert Fico. Am lucrat cu el aproape 20 de ani, am fost colegi pe vremea când amândoi eram prim-miniștri acum mulți ani. Așa cum spuneam, suntem șocați și îngroziți de acest atac care încalcă orice idee de democrație. Într-o democrație putem fi în dezacord, putem avea opinii diferite, dar violența este absolut inacceptabilă.", a spus Stoltenberg.

ACTUALIZARE 10:15 Premierul Slovaciei este în stare gravă, dar stabilă, după operația care a durat cinci ore.  Anunțul a venit în urmă cu puțin timp de la unul dintre vicepremierii de la Bratislava. Medicii încearcă să facă tot ce pot ca să îi îmbunătățească starea, mai ales că, așa cum spune chiar directorul spitalului, avea multe răni complexe. Trei din cele cinci gloanțe trase de atacator, de la o distanță mică, l-au nimerit pe Robert Fico.

Robert Fico a fost nimerit de trei din cele cinci gloanțe trase de la distanță mică. După o operație de cinci ore, premierul slovac e stabil, dar în stare gravă

Deşi există foarte puţine informaţii oficiale despre situaţia lui Fico, postul de televiziune Markiza citează "surse de încredere" din centrul de sănătate care declară că viaţa lui Fico rămâne joi în pericol, după intervenţia chirurgicală dificilă pentru tratarea plăgilor împuşcate pe care le-a suferit în abdomen şi membre.

La rândul său, ziarul SME relatează că secretarul de stat pentru mediu, Filip Kuffa, a declarat joi că starea de sănătate a lui Fico este stabilă.

Directorul spitalului în care este internat Fico a declarat joi că premierul este stabilizat, dar în stare gravă, în timp ce un înalt oficial guvernamental a anunţat că starea de sănătate a lui Fico este încă gravă, din cauza rănilor dificile, transmite Reuters.

În Slovacia, ţară extrem de polarizată, au avut în ultimele săptămâni proteste în masă împotriva deciziilor guvernamentale controversate, cum ar fi închiderea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului lui Fico. Totodată, guvernul slovac intenţionează să închidă şi postul public de radio şi televiziune RTVS.

"Nu sunt de acord cu politica guvernului. RTVS este atacat şi multe persoane îşi dau demisia", a declarat miercuri pentru postul TA3 presupusul atacator, Juraj Cingula, 71 de ani, când a fost dus la secţia de poliţie pentru a depune mărturie.

Slovacia va convoca o reuniune a Consiliului de securitate al statului, iar guvernul se va întruni joi de la ora 11:00 (09:00 GMT), potrivit Reuters. 

ACTUALIZARE 08:15 Kremlinul a condamnat joi tentativa de asasinare asupra premierului slovac Robert Fico şi i-a urat însănătoşire grabnică, informează Reuters.

„Normal, condamnăm acest atac în cei mai fermi termeni cu putinţă. Considerăm că este absolut inacceptabil - aceasta este cu adevărat o mare tragedie. Sperăm că domnul Fico va reuşi să-şi revină şi să se facă bine cât mai repede. Îi urăm însănătoşire grabnică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru cotidianul rus Izvestia.

În timp ce se pregătea pentru o vizită în China, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut miercuri un gest rar de a trimite o telegramă preşedintei slovace Zuzana Caputova în legătură cu tentativa de asasinat.

„Am fost indignat să aflu despre atentatul asupra vieţii preşedintelui guvernului Republicii Slovace, Robert Fico. Nu poate exista nicio justificare pentru această crimă monstruoasă. Îl cunosc pe Robert Fico ca fiind un om curajos şi hotărât. Sper foarte mult că aceste calităţi îl vor ajuta să supravieţuiască acestei situaţii dificile”, a transmis Putin. 

ACTUALIZARE 00:28 Robert Fico a ieșit din operație și este în afara pericolului, a anunțat miercuri noapte adjunctul său, Tomas Taraba.

„Este de așteptat că va supraviețui”, a declarat Taraba pentru BBC, citat de The Guardian.

„Din fericire, din ce am aflat eu, operația a mers bine și cred că, în final, va supraviețui. Nu mai este într-o stare în care să-i fie amenințată viața în acest moment.

A fost rănit grav, însă, unul dintre gloanțe i-a perforat stomacul, iar un al doilea a lovit articulația. Imediat a fost transportat la spital și apoi dus la operație”, a spus politicianul.

ACTUALIZARE 22:07 Ministrul de interne slovac a dat vina pe presă pentru tentativa de asasinat împotriva lui Robert Fico. Matus Sutaj Estok spune că jurnaliștii au „răspândit ură” în societate.

„Nu putem să răspundem la ură cu ură. De aceea vreau să vă rog pe toți să vă opriți din această ură de pe rețelele sociale, țintită spre un partid sau spre altul. Opriți-vă acum!

Ce s-a întâmplat astăzi este consecința a ceea ce ați sădit mulți dintre voi”, a spus Estok.

Un alt aliat al lui Fico, Lubos Blaha, președinte adjunct al partidului său, Smer, a dat vina pe „presa liberală” și pe opoziție pentru crearea unui climat care a „favorizat” atacul.

„Din partea SMER-SSD vreau să condamn cu duritate ce s-a întâmplat astăzi în Handlova și, în același timp, îmi exprim dezgustul profund față de ce ați comis voi acolo în ultimii ani. Voi, presa liberală și opoziția politică. Ce ură ați răspândit împotriva lui Robert Fico”.

ACTUALIZARE 21:09 Robert Fico este într-o „stare deosebit de gravă” și e încă în operație, a anunțat ministrul apărării slovac, miercuri seară, la cinci ore de la tentativa de asasinat. Premierul guvernului slovac este în operație de peste trei ore.

Robert Kalinak, ministrul apărării slovac, a ținut o conferință de presă în exteriorul spitalului din Banska Bystrica în care este operat Fico.

El a spus că medicii luptă pentru a-i salva viața prim-ministrului, acesta suferind „grave traume multiple”. „Situația este foarte proastă”, a declarat Kalinak.

„Nu avem vești bune la acest moment și ne punem speranțele în mâinile specialiștilor medicali.

 Ce s-a întâmplat astăzi este un stigmat care ne va urmării pentru mulți ani de-acum încolo. Astăzi este cel mai trist moment din cei 31 de ani de istorie a Slovaciei, un atac împotriva prim-ministrului este un atac împotriva democrației, un atac la adresa statului însuși”.

ACTUALIZARE 20:30 Bărbatul care l-a împușcat pe Robert Fico este un fost paznic de 71 de ani și s-a apropiat de prim-ministrul slovac după ce acesta a ieșit din Casa de Cultură din Handlova.

Un reporter slovac a declarat că bărbatul i s-a adresat lui Fico cu apelativul „Robo”, diminutiv în slovacă pentru numele „Robert”, înainte de a-l împușca de mai multe ori.

Între timp, și președintele Statelor Unite, Joe Biden, a condamnat atacul împotriva prim-ministrului guvernului Slovaciei.

„Sunt alarmat de informațiile legate de atacul împotriva prim-ministrului slovac, Robert Fico. Jill și cu mine ne rugăm pentru recuperarea sa rapidă, iar gândurile noastre sunt alături de familia sa și de poporul Slovaciei.

Condamnăm acest oribil gest de violență. Ambasada noastră se află în legătură apropiată cu guvernul Slovaciei și suntem pregătiți să ajutăm”, a transmis Joe Biden pe site-ul oficial al Casei Albe.

ACTUALIZARE 18:37 Site-ul slovac Aktuality scrie că Robert Fico a fost împușcat de trei ori - de două ori în braț și o dată în abdomen.

ACTUALIZARE 18:19 Volodimir Zelenski, Pedro Sanchez și Rishi Sunak au condamnat tentativa de asasinat împotriva prim-ministrului Fico.

ACTUALIZARE 17:51 Ulterior, informațiile transmise de oficiali ai guvernului slovac au fost că Fico a fost dus cu elicopterul la un spital din apropiere, în condițiile în care transferul la Bratislava ar fi durat prea mult, iar starea sa este mult prea gravă pentru a permite un astfel de transport.

ACTUALIZARE 17:30 Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, a reacționat la tentativa de asasinat, spunând că aceasta este „o amenințare la adresa tuturor lucrurilor care au înfrumusețat democrația slovacă de până acum”.

„Cu oroare am aflat informația că prim-ministrul Robert Fico a fost ținta unei tentative de asasinat după o ședință de guvern la Handlova și că în timpul unei întâlniri cu oamenii a suferit răni.

Sunt oripilat de ce se poate întâmpla din cauza urii față de opiniile politice ale cuiva. Nu trebuie să fim de acord în legătură cu toate lucrurile, dar sunt numeroase feluri de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal.

O tentativă de asasinat împotriva unuia dintre oficialii cu rangul cel mai înalt constituțional este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme de foc în piețe și nu la urnele de vot, punem în pericol tot ce am construit împreună în cei 31 de ani de suveranitate slovacă.

Îi doresc prim-ministrului o recuperare rapidă și vindecare. Și sper sincer că astfel de acte brutale și lipsite de sens să fie condamnate universal”, a scris Pellegrini pe Twitter.

ACTUALIZARE 17:16 O nouă actualizare de pe pagina de Facebook a lui Robert Fico a confirmat că prim-ministrul slovac este în continuare în stare gravă și că este transportat cu elicopterul în orașul Banska Bystrica, din apropiere de locul în care a fost împușcat.

ACTUALIZARE 17:10 Robert Fico era conștient în momentul în care a fost dus la spital imediat după incident, conform unui purtător de cuvânt citat de Reuters, informație preluată de The Guardian.

ACTUALIZARE 17:02. Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a condamnat atacul împotriva lui Robert Fico. Un mesaj similar a fost transmis și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am fost profund șocat de atacul atroce împotriva prietenului meu, prim-ministrul Robert Fico. Ne rugăm pentru sănătatea lui și pentru recuperare rapidă! Dumnezeu să-l binecuvânteze pe el și țara lui!”, a transmis Viktor Orban.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 16:58. Robert Fico este la spital și este operat în aceste momente, conform unui oficial al partidului săi, Smer. Medicii au confirmat că prim-ministrul slovac a fost împușcat în abdomen.

ACTUALIZARE 16:48. Nexta a publicat prima fotografie cu atacatorul. Din primele informații, bărbatul care l-a împușcat pe prim-ministrul slovac e originar din orașul Levice. Polițiștii încearcă să afle care a fost motivul atacului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 16.29. Parlamentul de la Bratislava urmează să se întrunească într-o ședință de urgență.

Potrivit ultimelor informații din presa slovacă, Fico a fost împușcat în piept și în zona abdomenului. El a fost transportat cu elicopterul la spital, potrivit serviciilor slovace de urgență.

ACTUALIZARE 16.19. Fico a fost nimerit de cel puțin două gloanțe, potrivit presei slovace. Ministerul de Interne a confirmat că a fost vorba despre o tentativă de asasinat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a condamnat atacul împotriva lui Fico. „Sunt șocată. Îi doresc lui Roberto Fico multă putere în acest moment critic pentru a se însănătoși”, a spus ea.


Fico urma să participe la o ședință de guvern, la un centru cultural din Handlova. Un reporter al publicației Denník N a relatat că a auzit mai multe focuri de armă și i-a văzut pe ofițerii de securitate ridicându-l de pe jos pe Fico și băgându-l într-o mașină.

Potrivit martorilor de la fața locului, Fico a mers să-i salute pe oamenii aflați în fața centrului cultural, care îl așteptau, când s-au auzit mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Presupusul atacator a fost reținut de poliție. Poliția a izolat zona, căminul cultural în fața căruia a avut loc reuniunea a fost evacuat.

Editor : A.D. | M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Shakira, dezvăluiri despre viața sentimentală: „Pur și simplu nu am fost norocoasă!” Ce spune despre monogamie
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...