RAPORT DE ȚARĂ. Mureș, județul unde s-a născut SMURD

Data publicării:
smurd mediafax

În 1991, un tânăr medic arab a ajuns la Spitalul Judeţean din Tîrgu Mureş cu speranţa ca va reuşi să îi ajute pe cei implicaţi în diverse accidente rutiere. Tânărul, pe vremea aceea, doctorul Raed Arafat avea doar o maşină personală, care nu era echipată corespunzător pentru ceea ce visa medicul să facă. El a avut noroc ca în visul lui să înceapă să creadă şi câţiva studenţi la Medicină, care au devenit, în timp, voluntari. Povestea serviciului de urgenţă o aflaţi din materialul următor.

Printre primii oameni care i s-au alăturat lui Raed Arafat, a fost și Cristian Boeriu, care acum este directorul SMURD Mureș.

„Pe vremea respectivă nu putem vorbi că exista un sistem. Exista un om, un vis, niște ambulanțe mai viu colorate decât cele pe care le știam noi și o grămadă de studenți la Medicină care erau dornici să facă altceva decât li se oferea zi de zi”, explică Cristian Boeriu, directorul SMURD Mureș.

În timp, clădirea a ajuns să fie recunoscută de toți angajații, dar și de pacienții tratați acolo, drept „baraca SMURD”.

„Practic, vorbim despre o clădire modulară care a fost adusă din Marea Britanie pe 17 tiruri la Târgu Mureș. Era gândită să deservească cel mult cinci, șase ani pacienți. Anul trecut, în septembrie, când ne-am mutat din acea locație după mult mai mult de cinci ani de utilizare, numărul de pacienți pe an era undeva între 45 - 50 de mii”, spune Cristian Boeriu.

După ani întregi în care i-au trecut pragul mii de medici și pacienți, „baraca” se va transforma într-un centru ultramodern de pregătire a viitorilor medici. Studenți, medici și paramedici vor învăța acolo cele mai noi tehnici de intervenție pentru situații de urgență. Baraca va fi dotată cu cele mai performante simulatoare, care îi vor învăța pe medici să salveze vieți în cele mai dificile condiții.

Încă de la început, Raed Arafat a mai avut alături pe cineva care acum este printre cei mai vechi angajati SMURD Mureș.

Prin visul lui, Raed Arafat a reușit să salveze zeci de mii de vieți, iar primii care o recunosc sunt chiar foștii pacienți, sau membrii familiilor lor.

După atâția ani, haina roșie a angajaților SMURD repezintă pentru pacienții care au nevoie de îngrijiri de urgență garanția unui tratament medical profesionist, făcut de oameni serioși și responsabili.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri