Comisia de la Veneția cere modificarea Constituției USL

Data publicării:
constitutia 5356350-Mediafax Foto-Razvan Chirita-2

Proiectul USL de modificare a Constituţiei va fi încă o dată modificat, în urma recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Una dintre noile prevederi votate de USL stabilea că preşedintele nu va mai fi parte a puterii executive.

Ceea ce recomandă ei este să renunţăm la articolul care descrie cine e exact puterea legislativă, puterea executivă şi cine putea judecătorească, pentru că, în opinia domniilor lor, e suficientă forma actuală a Constituţiei”, a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL.

USL va renunţa şi la articolul nou care definea Parlamentul ca for unic, suprem şi decizional al naţiunii.

Comisia de la Veneţia se va pronunţa, din nou, la toamnă, asupra propunerilor de modificare a Constituţiei, iar USL promite că va ţine cont de ele.

Dacă sunt lucruri pe care comisia le consideră ca fiind împotriva standardelor europene, le schimbăm, nu e nicio problemă”, a afirmat Victor Ponta, premierul României.

Deocamdată, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au căzut de acord că amânarea adoptării Constituţiei modificate are şi un aspect pozitiv.

Suntem foarte bucuroşi că am aflat că e puţin probabil ca această reformă să fie adoptată anul acesta şi că va fi mai mult timp pentru discuţii”, a susținut Thomas Merket, secretarul Comisiei de la Veneţia.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit şi cu liderii PDL, care au avut obiecţii faţă de proiectul de modificare a Constituţiei.

Noi susținem ca obligatoriu să se ţină cont de referendumul validat din 2009 prin care populaţia s-a pronunţat pentru unicameral cu 300 de parlamentari”, a spus Vasile Blaga, preşedintele PDL.

Proiectul USL de modificare a Constituţiei a fost criticat şi de Consiliul Legislativ, care a dat un aviz consultativ însoţit de 33 de pagini de observaţii. Urmează un aviz consultativ al Curţii Constituţionale, după care proiectul intră, pe rând, în dezbaterea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Forma finală va trece din nou prin filtrul Curţii Constituţionale, care va da un aviz obligatoriu pentru Legislativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri