Situație dificilă pentru spitalele de Pneumoftiziologie din Brașov și Brăila

Data publicării:
spitalul de pneumoftiziologie brasov

La Braşov, problemele au apărut în 2007 când trei dintre cele şase pavilioane ale Spitalului de Pneumoftiziologie au fost retrocedate. Noul proprietar a cerut aproape 48.000 de lei chirie statului. Spitalul a continuat să funcţioneze în corpurile deţinute de altcineva, dar nu a plătit un leu. Restanţele ajung acum la 340.000 de lei.

Danci Mara, consilier juridic Spital Pneumoftiziologie: A fost solicitată şi chiria, însă la un cuantum foarte mare faţă de posibilităţile economice ale spitalului.

Conducerea spitalului a cerut bani de la Consiliul Judeţean Braşov, care trebuie să îi asigure funcţionarea. Răspunsul a fost clasic: nu sunt fonduri, aşa că există o singură soluţie.

Danci Mara, consilier juridic Spital Pneumoftiziologie: Am înaintat şi o propunere de schimbare a sediului spitalului.

Claudiu Coman, vicepreședinte CJ Brașov: Relocarea nu presupune că bolnavii cronici vor ajunge să fie tratați în mijlocul orașului.

Pacienţii se tem de schimbare, deşi managerii îi asigură că nu va fi mai rău pentru ei.

Dar oare acolo unde se va muta sunt condiţiile deja generate ca să se mute în ceva mai bun, mai modern, deosebit, sau nu? Sunt bani alocați pentru așa ceva? Au început lucrări? S-a făcut ceva? Nu!”, spun pacienții.

Lucrurile nu stau mai bine nici la Brăila, acolo unde autorităţile riscă să piardă investiții de trei milioane de lei, pentru că au investit bani într-o clădire ce nu le aparținea: spitalul TBC. Casa a fost retrocedată Bisericii Catolice acum opt ani, care a cerut un milion de euro ca să o vândă. Managerii plătesc şase mii de euro pe lună chirie şi se tem că atunci când expiră contractul, suma va creşte, nu vor mai putea achita şi vor fi nevoiţi să se mute. Şi ar pierde şi banii cheltuiţi pentru modernizări.

Ștefan Sînpetru, manager Spital Pneumoftiziologie Brăila: Nu puteam să le spunem oamenilor ăstora, clădirea asta este în litiugiu, stați cum o da Dumnezeu până când s-or rezolva lucrurile.

Reprezentanții Congregaţiei Jesu, continuatoarea în drepturi a Institutului Sf. Maria, nu au putut fi de găsit pentru a-și exprima un punct de vedere oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri