Intermediarii scumpesc legumele. Între producător şi consumator preţul creşte cu 50 la sută

Data publicării:
alimente legume puata mediafax-5
Din articol

Nu putem scăpa de intermediarii care ne scumpesc legumele chiar şi cu 50%! Asta spune comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Soluţia ar fi ca fermierii să negocieze direct cu magazinele, dar dacă nu se asociază nu o pot face. Ca rezultat, produsele româneşti nu mai au loc în hipermarketuri, iar importurile dintr-un an sunt de aproape jumătate de milion de tone de legume.

Potrivit unui studiu făcut de agricultori, 60% din comerţul cu legume din ţară este făcut de intermediari. O echipă Digi24 a filmat toamna trecută la 10 kilometri de Bucureşti, acolo unde se desfăşoară un alt tip de comerţ: unul nefiscalizat din care câştigă doar speculanţii. 

Samsarii cumpărau cu 50 de bani kilgoramul de varză şi îl vindeau în piaţă cu 1 leu, deşi transportul durează doar câteva minute. Deşi acest lucru ar putea fi stopat de cardul de producător, care va permite doar celor care cultivă produsele să aibă acces în piaţă, proiectul întârzie. Iar până atunci, multe din tarabe vor fi controlate tot de samsari.

Singura şansă a producătorilor este asocierea

Calea este asocierea producătorilor în organizaţii care să negocieze direct cu marile lanţuri de magazine. Dar pentru asta chiar şi micii producători trebuie să intre în legalitate.

„Pe de altă parte, dacă nu vinzi cu factură, nu ai cum să ajungi pe etajerele hipermarketurilor, oricâtă producţie ai avea”, susţine Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură.

O soluţie ar fi depozitele de legume, unde s-ar putea strânge producţia, iar lanţurile de magazine ar putea cumpăra cantităţi mari, aşa cum iau din străinătate. Ministerul Agriculturii promite de ani de zile că va finanţa aceste depozite.

Între timp, pentru că legumele româneşti nu ajung în hipermarketuri, cresc importurile. Anul trecut, România a cumpărat din stzrăinătate peste 430.000 de tone de legume.

Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, anul trecut ţara noastră a importat în principal cartofi, legume congelate, ceapă şi usturoi. La capitolul fructe, au fost făcute importuri mari de citrice, banane, mere, pere şi gutui.

Importurile şi exporturile de legume şi fructe

-Legume

import - 430.619 tone

export - 51.192 tone

-Fructe

import - 461.890 tone

export - 56.533 tone

sursa: Ministerul Agriculturii

Ce importăm cel mai mult

-Legume

Cartofi 161.525 tone

Legume congelate 43.310 tone

Ceapă, usturoi 41.905 tone

-Fructe

Citrice 170.022 tone

Banane 79.381 tone

Mere, pere, gutui 69.763 tone

sursa: Ministerul Agriculturii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri