Ungaria. Funcţionarii, poliţiştii şi militarii ar putea primi credite cu dobândă redusă

Data publicării:
banca centrala ungaria - 5111330-AFP Mediafax Foto-ATTILA KISBENEDEK 1

Banca Centrală a Ungariei     FOTO: AFP / MEDIAFAX

Guvernul a discutat înainte de Crăciun acordarea de credite cu dobândă preferenţială, subvenţionată de stat, însă acestea ar include şi o serie de condiţii mai restrictive decât în cazul împrumuturilor ipotecare obişnuite, potrivit Nepszabadsag.

Dobânzile preferenţiale ar fi valabile pentru persoanele cu contract pe perioadă nedeterminată şi care nu deţin o locuinţă. Ratele lunare ar fi plafonate la 30% din salariul împrumutatului, iar persoanele care au luat un credit prin acest program nu vor fi eligibile pentru un al doilea împrumut preferenţial.

Una dintre variantele analizate prevede plafonarea împrumuturilor la 30 de milioane de forinţi (101.000 euro) pentru proprietăţile noi, la 20 de milioane de forinţi (67.500 euro) pentru cele vechi şi la 15 milioane de forinţi (50.500 euro) pentru lucrări de îmbunătăţire.

Costul total al acestei variante, în care împrumuturile ar fi acordate de bănci, iar statul ar subvenţiona dobânda, sunt estimate la 80 de miliarde de forinţi (270 milioane de euro), presupunând 40.000-50.000 de cereri.

Persoanele care părăsesc postul care le-a dat dreptul la creditul preferenţial sau devin rău-platnice vor fi excluse din program, urmând să achite rata standard a dobânzii. În cazul pensionării sau decesului, va fi menţinută dobânda preferenţială.

Autorităţile de la Budapesta nu au luat până în prezent nicio decizie în privinţa programului, precizează publicaţia ungară.

În Ungaria sunt programate pentru primăvara anului următor alegeri parlamentare, reamintește Mediafax.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri