Netanyahu anunță o reușită „formidabilă” a serviciilor israeliene împotriva Iranului

Data publicării:
netanyahu dovezi iran

Israelul acuză Iranul că a ținut ascuns un program de înarmare nucleară, pe care Teheranul l-a negat întotdeauna. A spus-o premierul Benjamin Netanyahu, un critic înverşunat al acordului de dezamare nucleară, semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri.  Şeful guvernului de la Ierusalim spune că serviciile secrete israeliene au obţinut documente care dovedesc, fără nicio îndoială, că Iranul a minţit comunitatea internaţională atunci când a promis că-şi va reduce capacităţile nucleare.

„Iranul a minţit cu neruşinare. După ce a semnat acordul nuclear din 2015, Iranul a intensificat eforturile de a ascunde dosarele nucleare secrete. Acum câteva săptămâni, printr-o operaţiune extraordinară a serviciilor secrete, Israelul a obţinut 500 de kilograme din materialele aflate în aceste seifuri. 55.000 de pagini şi alte 55.000 de documente stocate pe 183 de CD-uri. Acum putem dovedi că Proiectul Amad a fost un program vast, destinat conceperii, construirii şi testării de arme nucleare”, a spus Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian, adversar înverşunat al acordului internaţional asupra activităţilor nucleare ale Iranului, a prezentat în direct la televiziunile israeliene ceea ce a descris ca fiind „copiile exacte” a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute în urmă cu câteva săptămâni printr-o „formidabilă reuşită în domeniul serviciilor de informaţii”.

Aceste documente, pe hârtie sau în format electronic şi servind ca decor declaraţiilor lui Benjamin Netanyahu, constituie „dovezi noi şi concludente asupra programului de arme nucleare pe care Iranul l-a ținut ascuns ani în şir de privirile comunităţii internaţionale în arhivele sale atomice secrete”, a spus prim-ministrul, citat de AFP, scrie Agerpres.

Aceste documente arată că, în pofida asigurărilor primite din partea liderilor iranieni că nu au încercat niciodată să se doteze cu arma nucleară, „Iranul a minţit şi încă foarte mult”, a declarat el.

În esență, Benjamin Netanyahu susţine că are dovezi că Iranul a dezvoltat un program nuclear secret, iar acordul nuclear semnat în 2015 se bazează pe o minciună și de aceea trebuie anulat.

„Aceste dosare demonstrează în mod concludent că Iranul a minţit când a spus că nu a avut niciodată un program de arme nucleare”, a spus premierul israelian. El a făcut în fața presei o prezentare în PowerPoint, spunând că documentele obţinute arată că Iranul a urmărit elementele-cheie ale unui program de arme nucleare, cum ar fi proiectarea armelor nucleare şi pregătirea pentru testele nucleare.

„După semnarea acordului nuclear în 2015, Iranul şi-a intensificat eforturile de a-şi ascunde documentele secrete. În 2017, Iranul a mutat documentele privind programul nuclear într-un loc secret din Teheran. În urmă cu câteva săptămâni, Israelul a obţinut jumătate de tonă de documente din această arhivă secretă”, a afirmat premierul israelian. Totodată, Benjamin Netanyahu spus că este convins că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, „va face ceea ce este corect” în privinţa acordului nuclear.

În replică, Teheranul a neagat imediat toată acuzaţiile și a spus că nu e vorba decât de propagada antiiraniană a premierului iraelian.

Declaraţiile lui Beniamin Netanyahu vin la o zi după întâlnirea pe care a avut-o cu noul secretar american de stat, fostul șef al CIA, Mike Pompeo. În plus, Donald Trump trebuie să anunţe în perioada următoare dacă Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear. Liderul de la Washington a criticat deseori această înţelegere, despre care susţine că nu serveşte intereselor americane. El pledează pentru anularea acordului dintre Iran și marile puteri.

Deja președintele american a reacționat la declarațiile premierului Netanyahu, spunând că „este un lucru corect ce a făcut astăzi (luni) Israelul”. Totuși, notează agențiile de presă, președintele american a rămas destul de evaziv în privința acordului cu Iranul. 

Potrivit Casei Albe, Netanyahu și Trump au vorbit la telefon despre Iran în cursul weekendului.

Iranul şi şase mari puteri mondiale - SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania - au semnat, în iulie 2015, un acord prin care au fost ridicate sancţiunile economice impuse Teheranului, cu condiţia ca autorităţile iraniene să renunţe la programul prin care urmăreau dezvoltarea de arme nucleare.

În 12 mai este aşteptată o decizie a preşedintelui american privind menţinerea sau nu a Statelor Unite ca parte a acordului internaţional privind programul nuclear iranian încheiat în 2015.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri