24 de minute. Bogdan Pușcaș (ANAP), despre pachetul de patru legi neadoptat de parlamentari...

24 Minute


„Noul pachet legislativ a stârnit vii discuții cel puțin la nivelul comisiilor raportoare de industrii și comisia juridică din Camera Deputaților. Am văzut pe parcursul acestor două luni în care am dezbatut articol cu articol multe propuneri și foarte multe amendamente, unele vizând spețe punctuale, am încercat peste tot să spunem că modul nostru de a vedea pachetul legislativ e unul total diferit și am încercat să reducem din această frenezie a amendamentelor din două motive: primul, tocmai pentru a scurta termenul și a încerca să ne încadrăm în ceea ce ne-am propus și, în al doilea rând, pentru a da posibilitatea acestor legi să devină unele cu prevederi stabile, perene, ca nu cumva după 6 luni sau un an de la adoptarea lor să venim cu OUG sau alte legi de modificare”, a spus Bogdan Pușcaș, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

El a adăugat că le-a mai propus parlamentarilor o adoptare diferită la nivelul normelor de aplicare a legilor și să ducă ponderea amendamentelor solicitate de aceștia către normele de aplicare.

Șeful ANAP a spus că în acest timp dorește să funcționeze pe Ordonanța 34/2006.

E adevărat însă că în zona fondurilor europene există motive de îngrijorare reală datorită depășirii termenului de 18 aprilie. Nu am făcut un calcul a ceea ce înseamnă în bani întârzierea aplicării, însă cu siguranță vor exista și după promulgarea celor patru legi timpi de ajustare de calibrare”, a precizat el.

Bogdan Pușcaș a mai spus că în acest moment nu sunt foarte multe linii de finanțare deschise, așa dar nu sunt contracte ce urmează să fie semnate în viitorul apropiat. „În zona finanțării din instrumentele structurale e o îngrijorare reală și nu e legată atât de lansarea acestor proceduri ci de auditare peste 2-3-5 ani de către auditorii Comisiei Europene și angajații autorității de audit și dacă această auditare se va face pe baza noului pachet legislativ”, a punctat el.

Tot ce e în derulare sunt fie proiecte fazate care au avut licitație finalizată anterior termenului de 18 aprilie și cele care se previzionează a se desfășura in acest moment pot fi gestionate într-un interval de 60-90 de zile cât preconizăm noi ca întregul sistem să fie funcțional”, a mai spus Bogdan Pușcaș.

Când spun sistem funcțional mă refer la normele de aplicare ale acestor legi, platforma online și toate celelalte instrucțiuni pe care dorim să le dăm autorităților contractante tocmai pentru a nu greși în aplicarea acestui noi pachet”, a menționat președintele ANAP.

Bogdan Pușcaș a spus că există riscul de infringement, iar „procedura pentru acest pachet legislativ este mai scurtă și întrăm direct în faza contencioasă deoarece nu am trimis nicio notificare până azi, 18 aprilie.”

Întrebat despre un eventual impact, el a spus că este unul minor. „Noi funcționăm în acest moment în cadrul ordonantei 34 și sfătuim toate autoritățile contractante să se uite în primul rând la strategia de investiții și de achiziție anuală și să facă lucrurile în concordanță cu ceea ce și-au propus la nivel strategic. Faptul că de azi sau de miercuri intra în vigoare noul pachet legislativ este un element de natură a îmbunătăți cadrul legislativ, nu de a opri procedurile de achiziție”, a precizat președintele ANAP.

„În această etapă imediat următoare adoptării pachetului legislativ vom acorda consiliere și vom da puncte de vedere speță cu speță”, a spus Bogdan Pușcaș.

Ne aflăm într-un dialog destul de aplecat cu membrii Comisiei Europene pentru a primi un răspuns formal în sensul că toate procedurile lansate după 18 aprilie în baza ordonantei 34 să poată fi atribuite în baza acestei legi și mai mult în etapa de auditare să poată fi verificată tot în baza acestui cadru legal și să nu primească corectii datorită unei diferențe de opinii în evaluarea lor ulterioară”, a adăugat el.

Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș, a spus despre lentoarea cu care este adoptat pachetul de patru legi care reglementează domeniul achizițiilor publice că motivul de îngrijorare real este auditul care va avea loc peste câțiva ani. Însă, a asigurat el, ANAP va oferi consultanță pe fiecare speță.

Alte Recomandări