De la 1 august, medierea devine obligatorie. Cât costă şi în ce constă o şedinţă la mediator

Data publicării:
mediere crop

Din 1 august, dosarele juridice privind agresiunile, calomnia, divorţul, conflictele de muncă, malpraxisul, litigiile comerciale şi cele legate de drepturile consumatorului trebuie să treacă prin birourile de mediere. Dacă reclamanţii ocolesc această cale, instanţele nu vor accepta deschiderea unui proces.

Mai exact, de la 1 august nici un reclamant nu poate deschide o acţiune în instanţă dacă nu trece mai întâi prin biroul de mediere. În acest scop, are nevoie de sume destul de consistente.

Tarifele practicate de mediatori diferă în funcţie de natura litigiului şi de complexitatea lui. Ele pornesc de la 500 de lei / şedinţă pentru rezolvarea unui conflict civil şi pot ajunge până la 4000 de lei, dacă este vorba despre drepturile de proprietate intelectuală.

În cazul unui divorţ, tarifele pornesc de la 250 de lei şi ajung chiar şi la 1000 de lei în cazul în care este vorba despre un divorţ cu partaj. În cazul unei succesiuni, tarifele sunt între 250 şi 500 de lei. Trebuie ştiut şi că aceste costuri trebuie plătite de toate părţile implicate.

Şedinţa de informare asupra avantajelor medierii înainte de începerea procesului este şi ea obligatorie, dar gratuită. Mediatorii decid apoi dacă părţile implicate în conflict vor parcurge etapa de mediere sau vor merge direct în faţa judecătorului. Refuzul părţii de a participa la această şedinţă gratuită se sancţionează cu sume cuprinse între 100 şi 1000 de lei.

Peste 3,3 milioane de dosare au fost pe rol numai anul trecut, majoritatea pe speţe civile. Primul efect al intrării în vigoare a obligativităţii medierii ar putea fi reducerea acestui număr de dosare cu un milion.

În România există 8000 de mediatori autorizaţi. Datele lor de contact pot fi găsite pe site-ul Consiliului de Mediere, unde este afişat tabloul mediatorilor autorizaţi, ca şi la sediul instanţelor din întreaga ţară.

Pe aceeaşi temă:

Medierea, pe înţelesul românilor

UTILITAR. Medierea este obligatorie înainte de judecată



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri