Din legislativ, direct după gratii. Cine sunt parlamentarii condamnaţi definitiv la închisoare

Data publicării:
nastase-1

Antonie Solomon, încarcerat vineri seară la Craiova, este doar ultimul dintre parlamentarii în funcţie care au ajuns până acum după gratii. Doi veneau de la PSD, doi de la PNL, iar fostul primar al Craiovei a fost ales pe listele PPDD. Cel mai cunoscut caz de demnitar ajuns în spatele gratiilor este cel al fostului premier, Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Ales senator din partea PPDD la ultimele alegeri parlamentare, Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare vineri, 20 septembrie 2013. Urmează ca plenul Senatului să ia act de încetarea mandatului său. Antonie Solomon este cel de-al cincilea parlamentar care nu îşi va termina mandatul pentru că a ajuns la închisoare.

Primul ales al poporului care şi-a pierdut mandatul a fost deputatul liberal Virgil Pop. El şi-a pierdut funcţia după ce a primit o pedeapsă de cinci ani cu închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, fiind condamnat definitiv la 27 martie 2012, după patru ani de judecată.

Cel mai cunoscut caz de demnitar încarcerat este cel al fostului premier social-democrat Adrian Năstase, condamnat definitiv pe 20 iunie 2012. El a fost acuzat de strângere ilegală de fonduri pentru campania sa prezidenţială din 2004 şi a executat doar nouă luni de închisoare din cei doi primiţi. El a fost eliberat condiţionat în primăvara acestui an.

După gratii a ajuns în luna aprilie şi fostul senator PSD Cătălin Voicu. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru trafic de influenţă la data de 22 aprilie 2013.

De notorietate este şi condamnarea cu executare a lui George Becali. Fostul parlamentar PNL îşi ispăşeste acum pedeapsa de trei ani şi jumătate la închisoarea din Jilava. George Becali a fost condamnat în dosarul schimbului de terenuri cu MApN pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice (pe 20 mai 2013), dar şi în dosarul Valiza, pentru dare de mită şi fals în înscrisuri (condamnat definitiv pe 4 iunie 2013).

Există şi alţi parlamentari care îşi aşteaptă sentinţa definitivă. Printre aceştia se află fostul ministru liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Tranfosrmatorul. Monica Iacob Ridzi (acuzată de abuz în serviciu şi fals intelectual pentru perioada în care a fost ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Boc), Petru Movilă (cercetat de DNA Iaşi într-un dosar de dare şi luare de mită plus trafic de influenţă privind Poliţia Rutieră Iaşi) şi Marian Ghiveciu(pentru abuz în serviciu) completează galeria aleşilor în funcţie care au dosare penale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri