Fiscul îi dă replica preşedintelui Iohannis

Data publicării:
anaf - sediu

Şeful Fiscului spune că reducerea marii evaziuni rămâne prioritatea inspectorilor ANAF, dar că mica evaziune trebuie tratată cu aceeaşi seriozitate.

Combaterea marii evaziuni a fost și este prioritate de gradul zero. Mica evaziune este însă un flagel la fel de periculos, tratat cu seriozitate în orice țară civilizată. (...) Avem deja aproape un miliard de euro în plus. Aceștia nu sunt bani colectați de la covrigării și florării, ci din eficientizarea colectării și combaterea marii evaziuni”, a declarat şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, citat de Mediafax.

Reacţia acestuia vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Fiscul lucrează ca pendulul - uneori nu se ocupă de probleme, iar alteori se ocupă de detalii care nu merită atenţie.

Este bine să căutăm proceduri care încurajează investitorii și pe micii investitori să-și ducă afacerea mai departe și nu să găsim metode prin care să închidem firme. Cred că e foarte bine să întrebați chiar la ANAF cum văd chestiunea și dacă dumnealor cred că o țară fără firme poate să funcționeze”, declara președintele Klaus Iohannis, marți, la o conferință de presă.

În ultimele două săptămâni, inspectorii ANAF au oprit activitatea a peste 170 de magazine şi restaurante, pentru cel puţin o lună. În unele cazuri, măsura a venit după ce agenţii Fiscului au găsit diferenţe, între 3 şi 60 de lei, între sumele din gestiune şi cele înregistrate pe casa de marcat.

Acum, Guvernul ia în calcul modificarea legislaţiei în aşa fel încât firmele care au în plus, în gestiune, până în 300 de lei să primească doar amendă.

„Când se ia măsura suspendării activității, aceasta să fie revocată în aceeași zi, dacă se plătește o amendă de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate. Ai 400 de lei în plus în casă, plătești 4.000 de lei și prima dată te iert. A doua oară - asta rămâne să discutăm”, a declarat, marți, premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului, modificările vor fi făcute în cel mult o săptămână.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri