Tinerețe fără bătrânețe. Ce conține laptele praf și cât de periculos poate fi pentru bebeluși

Data publicării:
lapte praf

Pe piaţă există trei tipuri diferite pentru formulele de lapte: bazate pe lapte de vacă, pe proteine hidrolizate sau pe soia.

Cele mai multe sunt produse din lapte de vacă, numai că pe etichete nu se menționează acest lucru. Găsim în schimb ingrediente precum zerul sau lactoza. Conform producătorilor, proteinele sunt modificate, pentru a fi mai ușor digerate de către copii.

Tot printre primele ingrediente de pe unele formule apare maltodextrina, substanţă cunoscută în industria alimentară ca aditiv. Se obţine din amidon din cereale sau cartofi şi este folosită uneori în preparatele destinate culturiştilor, pentru a menţine un nivel ridicat al glucozei în sânge.

Și emulgatorii sunt folosiți la producerea laptelui praf. Aceștia nu au niciun rol nutritiv, ci doar ajută la mixarea substanţelor folosite. La fel de controversat este și conținutul de amidon din multe formule de lapte praf.

Un alt ingredient: uleiurile vegetale. Aparent ne duc cu gândul la sănătate, însă pe majoritatea etichetelor nu se specifică ce fel de uleiuri sunt: rafinate sau presate la rece?

În multe cutii se găsesc și zaharide. Mai exact, un zahar artificial. Astfel organismul copiilor este obișnuit de mic cu dulcele.

Un atu al formulelor de lapte praf, conform producătorilor, este faptul că sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale precum fierul, calciul sau magneziul. Acestea sunt însă obținute artificial.

Ajungem la ambalaje! Tot mai multe studii vorbesc despre efectele nocive ale aluminiului. Odată ajuns în organism, acesta poate crește riscul de boli gastrointestinale şi probleme renale. Unele formule de lapte praf se vând în cutii care conţin acest material. Atenţie! Chiar dacă ambalajul este sigilat, produsul nu este steril, aşa cum este laptele matern. De aici şi recomandarea de a steriliza biberoanele și tetinele, dar şi de a fierbe apa folosită.

Afacerea laptelui praf din maternități. Marketingul agresiv face ca tot mai puține mame să alăpteze bebelușii 

În multe maternități din România nou-născuții sunt hrăniți cu lapte praf încă din primele ore de viață, iar mamele sunt convinse de cadrele medicale că nu au suficient lapte pentru copiii lor. Mai mult, la plecarea din spital, părinții primesc mostre gratuite din acest produs. Cu știință sau nu, unele cadre medicale încurajează prafurile, care de fapt ar trebui folosite doar în cazuri excepționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri