Angajați ai Muzeului Țăranului, scrisoare deschisă către ministrul Culturii

Data publicării:
Muzeul Taranului Roman MTR - Wikipedia

Foto: wikipedia

Vă solicităm nominalizarea în funcția de manager interimar unei alte persoane care să poată garanta buna desfășurare a activităților MNȚR în condiții de respectare a atribuțiilor celor două organisme interne și a cadrului legal și profesional dar și asigurarea implicării (de facto, nu invitate) persoanelor competente din instituție în Consiliul Științific care să asigure un echilibru instituțional și să împiedice pe viitor astfel de derapaje”, se arată în scrisoarea către ministrul Culturii. 

În scrisoarea deschisă, angajații îi cer ministrului Culturii să formeze o comisie ministerială pentru a rezolva problemele pe care le semnalează.

Protestatarii spun că în timpul mandatului interimar al managerului Virgil Ștefan Nițulescu Consiliul de Administrație al MNȚR a fost transformat dintr-un organism deliberativ într-unul consultativ.

De asemenea, autorii scrisorii spun că au fost luate decizii fără consultarea Consiliului Științific al instituției și chiar împotriva deciziilor unanime ale Consiliului de Administrație.

„De asemenea, semnalăm că urmare a controlului Curții de Conturi a României pentru perioada 2013-2015, a rezultat un raport care arată deficiențe în manageriatul MNȚR (dl. Virgil Ștefan Nițulescu a fost eliberat din funcția de manager în data de 17.03.2015, urmare a evaluării activității pe anul 2013)”, se arată în scrisoarea citată.

Mai mult, în scrisoare i se semnalează ministrului Culturii că profesorul Zoltan Rostas a fost revocat din Consilul Științific, fără o decizie discutată și avizată în Consiliul de Administrație.

„Decizia unilaterală a managerului interimar ridică semne de întrebare pentru că vine după ce domnul profesor Zoltan Rostas a făcut parte din componența comisiei de evaluare a proiectelor de management organizat de Ministerul Culturii, comisie contestată de către domnul Virgil Ștefan Nițulescu”, se arată în scrisoarea către ministrul Culturii.

Semnatarii scrisorii mai spun că Virgil Niculescu și-a însușit suma de 1.500 de lei pe care MȚR a primit-o ca premieru de la Societatea Română de Radiodifuziune.

Cum deja existau suspiciuni privitoare la destinația premiului pentru Educație acordat MNȚR pentru organizarea Atelierului de Creativitate în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural din 23 martie 2015, am făcut o serie de demersuri pentru a încerca să lămurim această problemă. Managerul SRR a răspuns solicitării noastre astfel: „...în legătură cu premiul oferit Muzeului Național al Țăranului Român la Gala Premiilor Radio România Cultural în anul 2015, vă comunicăm că acesta este evidențiat în contabilitatea SRR după cum urmează: 1. Plachetă/mapă; 2. Premiu în valoare de 1.500,00 lei, net, înmânat domnului Virgil Ștefan Nițulescu.” Cum premiul este oferit instituției MNȚR și nu managerului său, cu titlu personal, pentru că răsplătește eforturi instituționale și nu personale, prezumăm că acest premiu nu trebuia însușit de domnia sa, ci înregistrat în contul sau casieria MNȚR printr-un act contabil”, au semnalat angajați ai MȚR.

În scrisoare este menționat că au fost sesizate și insituțiile competente să clarifice această situație.

Protestatarii mai menționează că târgurile organizate de terți nu respectă normele ISU.

„De asemenea, problema târgurilor organizate de terți a fost tranșată în aceeași manieră unilaterală, în ciuda argumentelor și notificărilor interne aduse de către specialiștii muzeului pentru anularea acestor evenimente, dat fiind că nu se respectă normele ISU, iar riscul unor accidente este amplificat (utilizarea focului deschis la o distanță mică, de maxim 15 metri, față de bisericuța de lemn, monument istoric, din curtea muzeului)”, se arată în scrisoarea citată.

  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...