Ordin de restricție pentru soți violenți. Numărul femeilor care au cerut această măsură s-a triplat

Data publicării:
politie digi24-14

Femeile abuzate de soţi încep să folosească legea pentru a-i ţine pe agresori la distanţă. Judecătorii primesc tot mai multe cereri pentru ordine de restricţie. Doar în Dolj, numărul acestor acţiuni s-a triplat faţă de anul trecut.

37 de bărbați din Dolj au primit anul acesta ordine de restricție. Asta înseamnă ca nu mai au voie să se apropie de soții, de copii sau de domiciliul comun. Restricția poate merge până la interzicerea accesului la locul de muncă al femeii sau chiar în școlile în care învață copii. Una dintre femeile care și-au luat inima în dinți și au cerut protecția legii spune că a vrut în primul rând să își apere copiii.

„Erau bătai aproape zilnice, venea cu foarte mulţi prieteni acasă, beau de dimineaţa până seara şi nu am mai suportat să mă jignească în faţa lor, să fiu înjurată, ameninţată”, a povestit femeia.

Tânara a cerut ordin de restricție și așteaptă decizia judecătorilor. Legea prevede că, în cazurile grave, sentința trebuie să vină rapid.

„Poate fi depusa această cerere în nume personal sau prin reprezentant legal ori prin apărător, urmând ca aceasta să se judece de urgenţă, iar soluţia se pronunţă în maxim 24 de ore de la judecarea acestei cauze”, explică Narcisa Ciobanu, avocat Baroul Dolj.

Au existat şi cazuri în care soţii agresivi au ignorat ordinul de restricţie şi au încercat să se răzbune pe soţiile lor. Vinovaţii ar putea ajunge la închisoare.

„Femeile agresate de soţi primesc adăpost în centre maternale timp de cel mult 12 luni, dar numai dacă au copii mai mici de 3 ani. Celălalte sunt găzduite doar dacă mai este loc la adăposturile asistenţei sociale. Câteva nopţi, după care trebuie să se descurce”, a subliniat Amelia Căprărin, purtător de cuvânt IPJ Dolj.

Doar în Dolj, 350 de femei au cerut ajutorul statului în primele 10 luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri