Două preţuri pentru un singur aliment - prețul de dinainte și cel de după reducerea TVA. Este propunerea venită de la ministrul Agriculturii care vrea ca, de la 1 iunie, fiecare român să ştie dacă produsul pe care îl cumpără s-a ieftinit sau nu. O măsură imposibil de pus în practică, spun comercianţii, pentru că numai preţul legumelor se schimbă şi de trei ori pe timpul verii. Măsura Guvernului a agitat marii retaileri, iar tot mai mulţi producători spun că hipermarketurile le cer taxe de raft mai mari pentru a suplini scăderea TVA cu 12 procente.

 

Scăderea TVA ar putea reduce preţurile doar pe hârtie. Producătorii spun că retailerii cresc deja preţurile artificial, ca să aibă de unde să taie la 1 iunie, iar marile magazine majorează taxele aplicate producătorilor. În aceste condiţii, diferenţa de 12% după reducerea TVA va intra în buzunarul retailerilor, iar românii nu vor cumpăra neapărat alimente mai ieftine.

Dieter Schulz, directorul general pentru Europa de Sud Est al unui producător de iaurt, dă asigurări: „Pot să vă spun că preţurile produselor noastre vor scădea după reducerea TVA, dar mai departe retailerii decid”.

Retailerii resping însă acuzaţiile patronatelor şi spun că preţurile vor scădea cu 12%. Ca să ştim ce şi cu cât se ieftineşte, ministrul agriculturii le propune comercianţilor să afişeze două preţuri pentru alimentele vândute după 1 iunie.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: „A existat această percepție, că unele magazine vor să crească prețurile, noi suntem atenți, dar foarte atenți sunt și cei de la Consiliul Concurenței și ANPC, în măsura în care legea permite, vom interveni, o să propunem în discuțiile din zilele următoare preț vechi, preț nou, nu știu dacă e fezabil”

O măsură imposibil de aplicat, spun comercianţii.

Delia Nica, reprezentantul Asociaţiei Marilor Reţele de Magazine: „Nu aţi văzut cum arată rafturile? Sunt pline de etichete, unde să le mai punem?! La legume şi fructe putem schimba preţurile vara şi de trei ori, la ouă se negociază în fiecare săptămână”.

Autorităţile dau asigurări că românii vor cumpăra produse alimentare mai ieftine de la 1 iunie.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!