Teama de posibilul președinte Donald Trump

Data publicării:
Donald Trump in Iowa 2016 GettyImages-497920448

Forţele armate americane au posibilitatea de a refuza un ordin de la comandantul suprem al armatei dacă acel ordin contravine legilor în vigoare. Avertismentul pentru Donald Trump vine de la fostul director CIA şi NSA, generalul cu patru stele Michael Hayden, după ce prezidenţiabilul republican a vorbit despre uciderea familiilor teroriştilor sau reintroducerea metodelor de tortură, în cadrul interogatoriilor.

„Dacă din funcţia de preşedinte va ordona acest lucru (uciderea familiilor teroriştilor, n.r.), forţele armate americane vor refuza să se conformeze. Nu ai voie să urmezi ordine care contravin legilor în vigoare. Ar fi o încălcare a tuturor tratatelor internaţionale în materie de conflicte armate”, a spus generalul Michael Hayden, conform Washington Post.

De asemenea, fostul șef al CIA le-a cerut americanilor să se gândească bine ce alegere fac.

„Îl avem pe candidatul Trump, care a atras aproximativ o treime din electoratul republican. Îi înţeleg, sunt furioşi. Sunt multe frustrări. Ei îmbrăţişează un strigăt primar, dar nu poţi guverna cu un strigăt primar. Cred că sunt mulţi americani care se întreabă ce se ascunde dincolo de asta şi cu ce ne-am putea alege de pe urma acestui candidat, dacă va ajunge vreodată preşedinte. Dacă ar guverna precum vorbeşte, aş fi foarte înspăimântat”, a spus Michael Hayden.

Avertismente pentru Donald Trump vin şi de la președintele actual al SUA, Barack Obama.

Cred în continuare că domnul Trump nu va fi preşedinte, iar motivul pentru care cred asta este acela că am mare încredere în poporul american. Şi cred că americanii îşi dau seama că a fi preşedinte este un lucru serios. Nu seamănă cu a fi gazda unui talk-show sau a unui reality-show. Nu este publicitate, nu este marketing. Este dificil, iar oamenii se bazează pe noi să ne facem treaba. Nu este ca şi cum stai să te gândeşti ce anume te va pune pe prima pagină a ziarelor într-o anume zi”, a spus șeful statului american. 

Donald Trump s-a impus în cel puţin şapte state la alegerile preliminare de marți din Statele Unite, dar a fost învins de adversarii săi în trei, printre care Texas, considerat stat-cheie.

Proiecţiile făcute de televiziunile americane îl dau câştigător pe Donald Trump în Georgia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Virginia, Arkansas şi Vermont. Echipa lui se aşteaptă ca acesta să câştige cel puţin 245 de delegaţi din totalul de 595 puşi în joc în tabăra republicană. Trump a pierdut însă în Texas şi Oklahoma în faţa lui Ted Cruz şi a fost învins de Marco Rubio în Minnesota.

Cu aceste rezultate, analiştii cred că Donald Trump va câştiga aproape inevitabil învestitura. Mulţi dintre greii partidului au ameninţat că nu-l vor susţine, preferând să o voteze pe Clinton, dar rămâne de văzut dacă ameninţările se vor concretiza. 

Citiți și: 
Hillary Clinton şi Donald Trump, câștigători de „Super Tuesday”
PORTRET. Donald Trump, un candidat controversat 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri