COMEMORARE. 21 decembrie 1989 - 21 decembrie 2014. Piața Universității

Data publicării:
revolutie comemorare MG 7545- inquamfoto

25 de ani mai târziu, baricada de la Intercontinental spartă de tancurile armatei a fost reconstituită de sute de persoane strânse în locul devenit simbol pentru revolutia română, Piaţa Universităţii. S-au strigat sloganurile Revoluției:

„Libertate, libertate!”

„Păcat, păcat de sângele vărsat!”

„Jos comunismul!”

„Libertate te iubim, ori învingem ori murim!”

Comemorare Piața Universității, 21 decembrie 2014 FOTO: Inquamphotos.com


Lozinci pe care le vedeam pe 21 decembrie 1989 sunt afişate şi acum, la un sfert de secol de la Revoluţie. Fâşii de pânză neagră şi pancarte scrijelite cu mesaje amintesc o lecţie scrisă cu sânge.

„Câştigul cel mai mare pe care îl avem după 25 de ani este că România este o ţară europeană, ataşată valorilor consolidate”, spune un bucureștean.

Comemorare Piața Universității, 21 decembrie 2014 FOTO: Inquamphotos.com

„Este un gest minim de a le cinsti memoria celor care au murit pentru libertate”, explică un altul.

Un copil aprinde o lumânare. Spune că o face pentru oamenii care au fost la Revoluţie şi au murit.

Domnul din imagine are 64 de ani, iar decembrie 89 l-a găsit pe străzile Bucureştiului. Libertatea câştigată nu i-a adus un trai mai bun. Barba încărunţită şi costumul de Moş Crăciun îl ajută să-şi plătească facturile. Îi distrează pse cei mici.

„Am fost a doua zi după-amiază la CC, am ajutat o doamnă care leşinase de la împuşcături. (Reporter: Cum este la 25 de ani de la revoluţie?) Groaznic, noi am vrut o schimbare, dar nu să vină hoţii la putere”, spune „Moș Crăciun” cu amărăciune.

S-au aprins sute de candele, s-au depus coroane şi s-au intonat poeme. Totul pentru a cinsti memoria celor care au fost uciși în Revoluția Română. Mai mult de 200 de persoane s-au strâns, duminică seara, în Piața Universității, pentru a comemora momentul 21 decembrie 1989. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri