BACALAUREAT 2015 LIMBA ROMÂNĂ. Subiectele date la Limba şi Literatura Română, real și uman

Data publicării:
elevi evaluare nationala -Mediafax Foto-Liviu Chirica

ACTUALIZARE 11.00. Elevii au spus că subiectele au fost mai uşoare ca anul trecut. La profilul real, la primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere din care să scoată antonime şi sinonime. La al doilea subiect, aceștia trebuiau să scrie un text argumentativ despre importanța practicării unui sport la orice vârstă. La al treilea subiect au de făcut o caracterizare a unui personaj la alegere din opera lui Ion Creangă, Marin Preda sau George Călinescu. 

Elevii care au susţinut proba scrisă la limba română, la profilul uman au avut la primul punct să analizeze un text dramatic (rolul virgulei, antonime, sinonime etc). La punctul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre rolul scriitorilor într-o societate. La punctul al treilea au avut de făcut o analiză privind relaţia dintre două personaje într-un roman interbelic. 

  

BACALAUREAT 2015. Subiectele date la română, real şi uman

SUBIECTE UMAN - BAC 2015:  


SUBIECTE REAL - BAC 2015:


Probele scrise de la bacalaureat încep luni cu testul la limba şi literatura română, care va fi susţinut de aproape 150.000 de candidaţi, cu subiecte diferite la profilul umanist faţă de cel real. Lucrările vor fi corectate, pentru prima dată, în alte judeţe decât cele în care se susţine examenul.

De exemplu, la profilul umanist la una dintre variantele propuse de Ministerul Educaţiei elevii au primit V. Voiculescu, Sonetul CCXX, la primul subiect, iar la cel de-al treilea subiect un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman al experienței studiat.

DESCARCĂ VARIANTA DE SUBIECT LA PROFILUL UMAN AICI

La profilul tehnic – real, subiectul numărul unu constă în comentarea unui fragment din Virgil Carianopol, Iarăsi. La ultimul subiect elevii trebuie să redacteze un eseu de 600 – 900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Ion Creangă, I. L. Caragiale sau Ioan Slavici.

DESCARCĂ VARIANTA DE SUBIECT LA PROFILUL REAL AICI

Citiți și: 

BACALAUREAT 2015. Reacţia PNL, după schimbările de ultimă oră anunţate la examenul de bac: Sunt în afara legii

BAC 2015. Noi schimbări la examenul de Bacalaureat de anul acesta anunţate de ministrul Educaţiei

Ministerul Educaţiei propune corectarea lucrărilor de bacalaureat în alte judeţe. FSLI susţine ideea

BAC 2015. Ce trebuie să facă elevii care solicită recunoaşterea unor probe promovate în anii anteriori?

Rezultate bacalaureat 2015: Peste 69% dintre candidați au obținut certificatul de utilizator experimentat la limba română

CALENDAR BACALAUREAT 2015. Luni încep primele probe la examenul de bacalaureat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri