UE adoptă noi reguli de reciclare. Consumatorii sunt încurajați să folosească ambalaje reutilizabile

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
reciclare ambalaje ue
sursa: gettyimages.com/

Parlamentul European a adoptat azi noi norme UE pentru a reduce, refolosi și recicla ambalajele. Anumite tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030. Fiecare european generează anual aproape 190 kg de deșeuri de ambalaje

Normele au fost convenite provizoriu cu Consiliul și includ obiective de reducere a cantității de ambalaje (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040).Țările Uniunii vor avea obligația să reducă în special cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic.

Pentru a reduce din ambalajele care nu sunt necesare, textul stabilește o pondere maximă de 50% pentru spațiul gol din ambalajele grupate sau folosite pentru transport ori în comerțul electronic. Producătorii și importatorii vor trebui și să se asigure că greutatea și volumul ambalajelor sunt reduse la minimum.

Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030:

  1. ambalajele pentru fructele și legumele proaspete neprocesate,
  2. ambalajele pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante,
  3. porțiile individuale (de exemplu, condimente, sosuri, lapte pentru cafea, zahăr),
  4. ambalajele miniaturale pentru produse de igienă din hoteluri
  5. pungile de transport din plastic foarte subțire (sub 15 microni).

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, normele interzic utilizarea așa-numitelor „substanțe chimice eterne” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, sau PFAS) peste anumite limite în ambalajele care intră în contact cu alimentele.

Consumatorii, încurajați să reutilizeze ambalajele

Sunt prevăzute obiective specifice în materie de reutilizare pentru 2030 în cazul ambalajelor folosite pentru băuturile alcoolice și nealcoolice (cu unele excepții, cum ar fi laptele, vinul, vinul aromatizat sau băuturile spirtoase), ambalajele folosite la transport și ambalajele de vânzare, precum și ambalajele grupate. În anumite condiții, statele membre pot acorda o derogare de cinci ani de la aceste cerințe.

Distribuitorii finali de băuturi și de alimente la pachet vor avea obligația de a le oferi consumatorilor opțiunea de a-și folosi propriul recipient, dar și de a încerca să propună spre vânzare 10% dintre produsele lor într-un format de ambalaje reutilizabile până în 2030.

Colectare și reciclare

Potrivit noilor norme, toate ambalajele (cu excepția celor fabricate din lemn ușor, plută, materiale textile, cauciuc, ceramică, porțelan și ceară) trebuie să fie reciclabile, prin îndeplinirea unor criterii stricte.

Până în 2029, 90% din plasticul de unică folosință și din recipientele din metal pentru băuturi (de până la trei litri) va trebui colectat separat (prin sisteme de garanție-returnare sau prin alte soluții care asigură îndeplinirea obiectivului de colectare).

Deșeuri de miliarde de euro

În 2018, piața ambalajelor a generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde de euro în UE. Acestea reprezintă o sursă din ce în ce mai mare de deșeuri. Totalul în UE a crescut de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021.

Europenii au generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje pe persoană în 2021, o cifră care se preconizează că va crește la 209 kg în 2030, dacă nu se iau măsuri suplimentare.