Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 5 februarie

Data publicării:
digistoria

1958 - SUA pierd o bombă nucleară

Aviația SUA pierde o bombă cu hidrogen lângă coastele statului Georgia și nu o mai găsește niciodată. Este vorba de o bombă de 4 metri lungime și 3.400 de kilograme.

Bombardierul care căra arma atomică a fost lovit în aer de un avion de vânătoare. Ambele participau la același exercițiu. Aruncarea bombei a fost o soluție de criză.

Arma a căzut unde în apă. Nu a fost o explozie la impact, așa că bomba, oriunde ar fi ea, ar putea fi funcțională. Nu se știe dacă avea în interior și miezul de plutoniu.

1818 – Regele care ura regii

Jean-Baptiste Bernadotte, mareșal al lui Napoleon, devine Rege al Suediei. Era născut în Franța, dar fusese votat de parlamentul suedez ca moștenitor al tronului în 1810.

Mareșalul francez devenit rege suedez a fondat dinastia care domnește și astăzi în Suedia. Paradoxal, el face planul care duce la înfrângerea și exilul lui Napoleon pe Elba.

Și-a început cariera miliară în Franța revoluționară și se crede că a avut un tatuaj cu mesajul "Moarte regilor". În tinerețe, se declarase republican și inamic al monarhiei.

1979 – Nea Mărin apare la cinema

"Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, avea premiera la Cinema Patria. Este singura comedie regizată de Sergiu Nicolaescu.

Filmul îl are în rolul principal pe Amza Pellea care intră în pielea a două personaje: țăranul oltean Nea Mărin Juvete din Băilești și miliardarul american Marlon Juvett.

"Nea Mărin Miliardar" a revoluționat cinematografia românească și ar fi trebuit să aibă o continuare. Însă moartea prematură a lui Amza Pellea a oprit planurile.

1980 – Voce de aur

Cristian Minculescu urca pe scenă pentru prima dată alături de formația Iris, în calitate de solist. Vocalistul a adunat peste 30 de ani de concerte alături de formație.

Cristi Minculescu și-a început cariera în 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb. Un an mai târziu, Cristi dădea probă la Iris chiar în ianuarie, de ziua lui.

În 1983, Cristi Minculescu părăsește Iris pentru a înființa o altă trupă. Se întoarce la Iris doi ani mai târziu. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri și DVD-uri.

2017 – „Noaptea ca hoții”

Era duminică seara când peste 150.000 de oameni se adunau în Piața Victoriei din București, nemulțumiți de Ordonanţa de Urgenţă 13, adoptată de Guvern. OUG 13 prevedea modificări ale codurilor penale.

Apărea lozinca "Noaptea ca hoții". În total, peste 200.000 de oameni ieșeau în stradă în toată țara. A fost cel mai mare protest din '89 până în prezent.

Oamenii strânși în fața Guvernului au aprins lanternele telefoanelor. Momentul a fost preluat internațional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri