Exclusiv Președintele CNAS, despre recuperarea medicală a marilor arși: Pacienții nu trebuie să se ocupe cu partea birocratică a decontării

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0613825968-1536x864
Foto: Profimedia Images

Președintele CNAS, Andrei Baciu, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că Guvernul are, de vineri, în transparență decizională, un proiect de hotărâre pentru simplificarea procesului de decontare a serviciilor pentru recuperarea medicală a pacienților precum cei din categoria marilor arși, astfel încât aceștia să nu se mai ocupe de partea birocratică.

„Tratamentul unui pacient cu arsuri este foarte complex. (...) Hai să ne uităm către ceea ce se întâmplă în alte state europene, din perspectiva serviciilor, a calității, a cantității și toate aceste lucruri inclusiv financiare și să construim la ele. Faptul că cineva care trece printr-o astfel de traumă era până acum foarte dificil să aibă acces la servicii de psihoterapie sau de kinetoterapie. 

Dacă putem face ceva anul acesta, pacienții vor putea, pe baza unei scrisori medicale de la chirurgul plastician către un psiholog, să beneficieze de suportul de care au nevoie. (...) Haide să-i întrebăm pe oameni, pe pacienți ce le lipsește când treci printr-o astfel de experiență. Spuneți-ne concret. Ăsta este lucrul pe care îl facem”, a spus șeful Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. 

Acesta a mai afirmat că după cele 10 zile de consultări publice, proiectul de hotărâre de guvern pus în transparență vineri va trece printr-un circuit de avizare timp de maxim 45 de zile, urmând să fie adoptat de Executiv. 

„Ce ne dorim să facem, și este un alt lucru prins în acest proiect de hotărâre de guvern, este posibilitatea ca medicul curant al pacientului cu arsuri, la externare, chirurgul plastician să-i facă o scrisoare medicală către recuperare medicală pentru aceste tipuri de servicii – kinetoterapie, recuperare medicală. Și până acum puteau avea acces la ele, dar din punct de vedere birocratic pentru decontarea acestor servicii era mult mai complicat. 

Ce mă interesează pe mine este ca lucrurile să fie ușoare și accesibile. 

A fost pusă în transparență vineri, 10 zile suntem în consultări. E propunerea mea să fac o consultare publică, pentru că vreau să existe o dezbatere reală, solidă, să nu mai reluăm chestia asta peste un an de zile. Sunt câteva termene, 30-45 de zile până când își urmează circuitul de avizare și după care va fi supusă adoptării de către Guvernul României. În momentul adoptării, devine lege și va fi aplicată. Trebuie conectate toate cablurile interne ale sistemului dar este un lucru care se întâmplă acum, a pornit și este în desfășurare. 

Un pacient nu trebuie să se ocupe cu decontarea, de chestii birocratice, hârtii”, a precizat Andrei Baciu.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri