Foto Reuters: Foamea lovește animalele și oamenii deopotrivă la grădina zoologică din Gaza

Data publicării:
A Palestinian man shows three newly born lion cubs, Gaza city, Gaza Strip, Palestinian Territory - 13 Aug 2022
Un pui de leu născut în 2022 la grădina zoologică din Rafah. Sursa foto: Profimedia Images

În grădina zoologică Rafah, zeci de locuitori strămutați din Gaza sunt campați între cuștile unde maimuțe, papagali și lei înfometați urlă după hrană, la 12 săptămâni de la ofensiva Israelului, transmite Reuters.

Aproape toți cei 2,3 milioane de oameni din Gaza au fost alungați din casele lor în urma bombardamentelor israeliene care au transformat o mare parte din teritoriu în dărâmături. Mulți oameni se înghesuie acum în orașul Rafah, din sud, adăposturile lor ocupând orice colțuri de străzi și terenuri care erau goale.

În grădina zoologică privată, condusă de familia Gomaa, un șir de corturi de plastic era așezat lângă țarcurile pentru animale, iar rufele atârnau pe sforile întinse între palmieri. În apropiere, un muncitor încerca să hrănească o maimuță slăbită, din cauza lipsei de alimente, cu felii de roșii.

maimuța la grădina zoologică din Rafah
Sursa foto: Facebook

Mulți dintre cei care se adăpostesc la grădina zoologică sunt membri ai familiei extinse Gomaa care locuiau în diferite părți ale enclavei înainte ca conflictul să le distrugă casele.

„Sunt multe familii care au fost complet distruse. Acum toată familia noastră stă în această grădină zoologică”, a spus Adel Gomaa, care a fugit din orașul Gaza. „A trăi printre animale este mai milos decât ceea ce primim din avioanele de război de pe cer”.

Patru maimuțe au murit deja și restul sunt acum atât de slăbite încât nici măcar nu pot să se hrănească singure atunci când hrana este disponibilă, a spus proprietarul grădinii zoologice Ahmed Gomaa.

La grădina zoologică, leoaica și puii ei stăteau întinși în cușcă, în timp ce câțiva copii se jucau în apropiere.

Ahmed Gomaa se teme și pentru cei doi pui de leu de la grădina zoologică. „Îi hrănim cu pâine uscată înmuiată în apă, doar pentru a-i menține în viață. Situația este într-adevăr tragică”.

lei la grădina zoologică din Rafah
Sursa foto: Facebook

Mama puilor a slăbit de când a început conflictul, trecând de la mesele zilnice de pui la porții săptămânale de pâine, a adăugat el.

Un raport susținut de ONU săptămâna trecută a avertizat că Gaza este expusă riscului de foamete, că întreaga populație confruntă cu niveluri de criză ale foametei. Israelul a oprit toate importurile de alimente, medicamente, energie și combustibil în Gaza la începutul războiului.

Deși acum israelienii permit intrarea ajutorului în enclavă, controalele de securitate, blocajele de livrare și dificultatea de a trece prin dărâmăturile unei zone de război au împiedicat aprovizionarea. Mulți palestinieni de acolo spun că nu mănâncă în fiecare zi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri