Sari la conținut

Prognoză sumbră pentru mierea românească în 2017

Anul 2017 a început „cu stângul” pentru apicultori din cauza depopulării masive a familiilor de albine la nivelul întregii țari, situație estimată la circa 20-25% din septembrie anul trecut și până în prezent, iar prognoza meteo pentru următoarea perioadă, cu ploi și vânt, nu poate fi decât una sumbră pentru sector, susține președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

miere

Nu prea avem albine din cauza bolilor, a lipsei nectarului, dar și pentru că nu s-au făcut tratamente corespunzătoare deoarece nu au fost bani și am avut și condiții meteo nefavorabile. Practic, mai mulți factori au influențat depopulările și mortalitățile familiilor de albine, care au început din septembrie, dar care sunt și acum în primăvară. Situația diferă de la un județ la altul, însă o medie pe toată țara este undeva la 20-25%. Acum noi trebuie să dezvoltăm familiile de albine, trebuie să le dăm mâncare pentru că vremea permite și în rest...să așteptăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute cu vreme bună să putem valorifica în primăvară culesul de rapiță și de salcâm. Din păcate prognoza meteo este una destul de sumbră, cu ploi și cu vânt", a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Acesta a precizat că în ultimii doi ani importurile de miere s-au intensificat, peste 30% provenind din țări precum Argentina, Mexic și China, dar la o calitate îndoielnică. 

Pe rafturile magazinelor autohtone a apărut tot mai multă miere din țările non UE în ultimii doi ani. Se importă peste 30% din consum, este o situație catastrofală. Din păcate e o presiune mare în toată Europa, nu numai în România, pe calitatea mierii. Deși se produc în Europa 250.000 de tone de miere, se importă din afara Europei alte 200.000 de tone pentru că se consumă 450.000 de tone. Din datele pe care le avem 100.000 de tone vin din China, iar restul de 100.000 din Ucraina, Argentina și Mexic. Noi avem un proiect de lege în Parlament care ar trebuie să reglementeze clar de unde provine mierea și să nu se mai permită amestecurile, dar încercăm să facem demersuri și la alte forme asociative din Europa, la câteva sindicate mari și la COPA-COGECA (Organizația europeană a producătorilor agricoli n.r.) să modifice directiva 2001 care permite amestecul mierii. Avem suport și din Franța pentru că și apicultorii de acolo au aceleași probleme", a explicat Fetea.

Asociația Crescătorilor de Albine din România organizează anual pe platforma apicola Băneasa din București două ediții ale Târgului Național al Mierii, iar ediția de primăvară va debuta vineri, 31 martie 2017 și se va desfășura până duminică, 2 aprilie. Bucureștenii vor putea cumpăra pe toată perioada târgului miere și produse apicole diverse la prețuri de producător.

„La Târgul Național al Mierii — ediția de primăvară avem deja 114 de standuri ocupate. Spațiul este destul de restrâns și nu mai avem unde să îl extindem. Ne dorim în timp să rămână doar un Târg al Mierii, în care apicultorii să își poată vinde producția, deși acum sunt prezenți și cei cu utilaje și echipamente dedicate sectorului", a mai precizat Fetea.

În 2016, producția de miere s-a înjumătățit față de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat efectivele de albine, apicultorii solicitând un ajutor de minimis pentru reducerea pierderilor. Deși le-a fost promis un ajutor de 15 lei pe stup, sprijinul nu a mai venit pentru că aceștia nu au venit cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat pagube.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins, în anul 2015 un vârf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Potrivit ACA, în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat o creștere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, însă și în aceste condiții România se află tot în sfârșitul clasamentului, la nivel european.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 500-550 de grame de miere pe locuitor pe an, un consum în creștere față de acum 10 ani, dar de 3-4 ori mai puțin comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia.