Cea mai simplă reţetă de ciocolată sănătoasă

Data publicării:
ciocolata

Copiii români mănâncă zahăr cu linguriţă, aşa că mulţi vor deveni adulţi obezi. Este semnalul de alarmă al nutriţioniştilor, confirmat de OMS. Organizaţia recomandă consumul a cel mult trei linguriţe de zahăr pe zi. În realitate însă cantitatea este mult mai mare. Tocmai de aceea, cei mici trebuie să înveţe ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă.

Consumul de cacao nu este recomandat copiilor, pentru că are efecte asupra sistemului nervos, aşa că pudra de roşcove este ideală pentru ei. Primul pas pentru a face o crema de ciocolată: se adaugă apă peste pudra de roşcove şi se amestecă.

Mai apoi se adaugă miere, după gust. Această va face preparatul cremos şi dulce.

Am observat că le place copiilor atunci când fac ei ceva. Dacă le dai gata făcut... nu prea, dar dacă fac ei, ai văzut reacţiile: wow, wow şi atunci sunt mai deschişi să încerce şi ştiu din experienţă anterioară: se duc acasă şi le spun părinţilor: mami, hai să facem, mami, vreau şi eu aşa,” spune Izabela Pănescu, realizator emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe".

Un copil ar trebui să consume cel mult 3 linguriţe de zahăr pe zi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cât consumă de fapt? Chiar şi 20 de linguriţe! Nu este de mirare că aproape jumătate dintre elevii români sunt supraponderali sau obezi.

E greu să îi spui unui copil că face diabet sau obezitate sau boli de inima din cauza zahărului, dar poţi să îi explici aşa: că o să facă nişte carii, că o să se îngraşe, că nu mai e atent la ora sau că nu o să mai poată învaţă cântecelele de la grădiniţă şi cei mici înţeleg. Noi avem această concepţie că ei nu ştiu, că sunt prea mici, dar ei chiar înţeleg,” adaugă Izabela Pănescu, realizator emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe".

Pe lângă lecţia "altfel" susţinută de Izabela Pănescu, cei mici învaţă săptămânal cum poţi fi sănătoşi până la adânci bătrâneţi.

Petruţa Crudu, directorul Grădiniţei nr. 23 din Bucureşti: „Am avut şi medici stomatologi, internisti, pediatri care au venit şi le-au prezentat copiilor importantă hranei sănătoase. De două ori pe zi au fructe, dulciurile sunt făcute în casă cu mai puţin zahăr, încercăm, ne adaptăm din mers.”

Claudia Arghiroiu, educatoare la Grădiniţă nr. 23, Bucureşti: „Este foarte uşor încă la această vârstă, sunt foarte uşor de modelat şi tocmai asta facem noi aici la grădiniţă, sunt bazele şi este fundamentul unei educaţii sănătoase şi ei prind şi foarte repede cu toate regulile de baza ale unei alimentaţii sănătoase.”

Educatorii şi profesorii au nevoie însă şi de ajutorul părinţilor, care trebuie să fie un model pentru copiii lor când vine vorba despre alimentaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri