Două metode simple care te pun pe picioare după sărbători

Data publicării:
Tired woman
Foto: Profimedia

Luna decembrie este un prilej de distracție când facem multe excese și avem un stil de viață mai puțin sănătos. Petrecerile, mesele îmbelșugate și alcoolul sunt nelipsite în perioada sărbătorilor de iarnă, iar odată cu Noul An organismul are nevoie de recuperare. Un nutriționist dezvăluie câteva metode simple prin care ne putem reveni mai ușor la stilul de viață obișnuit, notează Insider

Dr. Saman Khalesi, lector și șef de disciplină în domeniul nutriției la Universitatea Central Queensland din Australia, și-a petrecut cariera studiind modul în care nutriția poate fi benefică pentru sănătate. Dar chiar și el se răsfață în timpul sărbătorilor.

„S-ar putea să beau un pic mai mult, să mănânc nu la fel de sănătos cum fac întotdeauna”, a declarat Khalesi pentru Insider.

Pentru a reveni pe calea cea bună după sărbători, Khalesi a spus că ia două tipuri de suplimente: probiotice și multivitamine.

„Iau probiotice și multivitamine, nu în mod regulat, dar le iau ocazional, mai ales după ce mă întorc din vacanță”, a spus Khalesi.

Probiotice

Alimentația necorespunzătoare, lipsa exercițiilor fizice și consumul de alcool pot avea un impact negativ asupra microbiomului nostru intestinal, trilioanele de microorganisme, cum ar fi bacteriile și drojdiile, care locuiesc în intestinul nostru.

Pentru a stimula sănătatea intestinală după sărbători, Khalesi a spus că ia un supliment probiotic.

Suplimentele probiotice conțin bacterii intestinale „bune” care pot ajuta la restabilirea sănătății intestinale după răsfățul alimentar de sărbători.

Khalesi precizează că se orientează spre cele care conțin diferite tulpini de lactobacillus și bifidobacterium. „Le prefer pe cele despre care s-au făcut mai multe cercetări”, a spus el.

Pentru persoanele care au o afecțiune de sănătate subiacentă, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, ar putea fi necesar să ia probiotice timp de câteva săptămâni până la câteva luni pentru a obține beneficii, a spus Khalesi.

În schimb, pentru persoanele care sunt în general sănătoase și care doar mănâncă mai prost în timpul sărbătorilor, „chiar și luând probioticele și vitaminele la fiecare două zile, sau la fiecare trei zile o să ajute”, a spus Khalesi.

Multivitamine

În timp ce rezultatele cercetărilor cu privire la necesitatea reală a multivitaminelor sunt variate, acestea ar putea reprezenta garanția că organismul nostru primește toți nutrienții esențiali. Acest lucru ar putea fi deosebit de important în timpul sezonului de sărbători, când este mai puțin probabil să vă atingeți porția zilnică de fructe și legume.

„În timpul Crăciunului și al sărbătorilor, oamenii nu mănâncă de obicei atât de sănătos pe cât ar trebui”, a spus Khalesi. „Știu că stilul meu de viață în timpul sărbătorilor nu este atât de bun pe cât ar trebui să fie”.

La fel ca în cazul probioticelor, Khalesi a spus că nu ia neapărat multivitamine în fiecare zi, ci ia doar câteva în perioada sărbătorilor.

Întoarce-te la rutina normală cât mai curând posibil

Deși administrarea probioticelor și a multivitaminelor vă poate ajuta să vă recuperați în urma schimbărilor de stil de viață din timpul sărbătorilor, „cel mai important lucru este să vă întoarceți la rutină”, a spus Khalesi.

De asemenea, el spune că este esențial să consumați alimente care susțin sănătatea bacteriilor intestinale bune, cum ar fi carbohidrații complecși, fibrele alimentare, fructele și legumele.

O dietă sănătoasă poate încuraja bacteriile intestinale bune să se diversifice și să se dezvolte, a spus Khalesi, și este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea intestinelor.

„Niciodată, niciodată nu omiteți fructele, legumele și carbohidrații complecși din dieta dumneavoastră”, a spus Khalesi. „Acestea sunt cele mai bune lucruri care se întâmplă în dieta noastră”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri