De ce fete de 12 ani își vopsesc părul sau se machiază excesiv

Data actualizării: Data publicării:
copii

Aproape orice adolescentă are acum o trusă de machiaj sau măcar un ruj. Problemele apar, însă, atunci când copiii de 12-14 ani vor să semene atât de mult cu idolii lor de la televizor încât ajung să se machieze excesiv, să-şi vopsească părul sau să se bronzeze artificial. Iar internetul este plin de tutoriale cu machiaj pentru fetițe.

Raluca Zenga are doi copii, pe Samira şi Walter Jr. Sunt de nedespărţit şi îi încurajează să aibă încredere în ei, să fie cu un pas înaintea modei.

Raluca Zenga: „Băieţelului meu am hotărât să-i las părul lung. Îmi plac foarte mult băieţii cu părul lung şi chiar se întâmplă cu oamenii să-l confunde cu o fetiţă, dar e băieţel. Are părul blond şi creţ. Eu încurajez foarte mult libertatea de expresie şi dacă el tot aşa o să vrea să fie ca un surfer din Laguna Albastră... de ce nu..."

Raluca Zenga: „Ţin minte că erau vremuri în care şi să porţi o geantă cu ţinte reprezenta o rebeliune faţă de acel gri cenuşi al uniformei în care trăiam toţi, însă, acum mijlocele de expresie sunt atât de variate şi lumea încurajează din ce în ce mai mult lucrul acesta. E suficient să mergi la un festival în România şi să vezi cum sunt îmbrăcaţi oamenii. Copiii deja de micuţi au ţinute foarte funky.”

Raluca Zenga: „Mămicile din România şi de pretutindeni, la ora actuală, sunt mămici foarte moderne. Sunt mămici care au bloguri şi conturi pe instagram şi urmăresc foarte mult pinterest şi revistele de modă.”

Raluca Zenga: „Se merge către un avangardism în modă care să ne alinieze ca generaţii. Mame şi copii. Progresişti ca viziune şi nu o să ne mai cramponăm de micile detalii. Acum pot să fii rocker, pot să fii hippy, să fii tu şi lumea îmbrăţişează mult mai uşor diversitatea în înfăţişare.”

Din păcate, nu toţi părinţii înţeleg cât de importantă este comunicarea cu cei mici atunci când vine vorba despre înfăţişarea lor.

Sînziana Iaru este make-up artist de mai bine de zece ani şi mama unei fetiţe de nouă ani. Una dintre cele mai mari probleme în meseria sa este legată de machiajul copiilor.

Sînziana Iaru, make-up artist: „Se întâmplă să vină atât mămici, cât şi fetiţe care să mă roage să le fac ceva la ochi, să le dau cu rimel. Nu sunt de acord. Nu am făcut asta şi atâta timp cât am un copil mă gândesc tot timpul prin prisma copilului meu şi refuz.”

Sînziana Iaru, make-up artist: „Sub vârsta de 16 ani eu cer de fiecare dată acordul părintelui. Asta nu înseamnă o foaie semnată, ci să vină mami cu tine.”

Sînziana Iaru, make-up artist: „Este foarte important să putem să le explicăm copiilor care este rolul machiajului. Odată explicat şi înţeles, curiozitatea nu o să mai fie atât de mare.”

În momentul de faţă, internetul este plin de tutoriale video care le învaţă pe puştoaice cum să se machieze şi ce produse de înfrumuseţare să folosească.

Bianca Nuţu, beauty editor: „Fenomenul acesta a ajuns deja la vârste mult mai fragede. Fetiţe de patru - cinci ani care merg la grădiniţă şi pun presiune asupra mamelor să se machieze sau să poarte lac de unghii sau să meargă la coafor. Am trecut din sfera copiilor care se jucau cu păpuşile, îşi măzgăleau păpuşile... la fetiţele care vor să poarte ele ruj şi e un fenomen care se întâmplă. E sub ochii noştri. Adolescentele din ziua de azi, dar şi fetiţele au acces la informaţii, au acces la tabletele părinţilor sau la telefoanele personale ale acestora. Multe fetiţe care urmăresc tutorialele de machiaj pe care le urmăresc şi mamele lor.”

În Statele Unite ale Americii, numărul celor care fac astfel de clipuri a ajuns să fie atât de mare încât, la iniţiativa artistei Alicia Keys, a fost lansată o campanie online anti - makeup.

Bianca Nuţu, beauty editor: „Alicia Keys a demarat această campanie pozând fără niciun pic de machiaj pentru coperta noului său album şi şi-a dat seama că îi place această imagine şi a început s-o exploteze din ce în ce mai mult. Să renunţe la machiaj din ce în ce mai des.”

Exemplul Aliciei Keys a fost urmat de numeroase vedete internaţionale precum Salma Hayek, Cameron Diaz, Jennifer Lopez, Cindy Crawford, Gigi Hadid, Sofia Vergara sau Sharon Stone. Scopul este să-i încurajeze pe copii să se simtă bine în pielea lor.

Bianca Nuţu, beauty editor: „În alte ţări din lume acest fenomen este deja arhicunoscut. A stârnit şi multe scandaluri. A stârnit şi multe aprobări. De exemplu, în Statele Unite concursurile de frumuseţe încep de la vârste foarte mici.”

Sînziana Iaru, make-up artist: „Să punctezi machiajul la copiii la un concurs de dans mi se pare absurd. În condiţiile în care aceştia sunt nevoiţi să-şi pună sclipici pe faţă. Este atât de dăunător. De cele mai multe ori le produc iritaţii.”

Bianca Nuţu, beauty editor: „În Buenos Aires s-a deschis primul coafor cu servicii specializate pentru fetiţe şi nu vorbim doar despre colorarea părului, ci şi de servicii de machiaj, pedichiură şi tot ceea ce ţine de îngrijirea unei femei.”

Sînziana Iaru, make-up artist: „Sunt produse de foarte bună calitate care într-adevăr pot dăuna. Trebuie să avem mare grijă cu ceea ce priveşte igiena lor. Se pot lua nişte boli pe care nu le conştientizezi decât când le iei.”

Urania Cremene, specialist în parenting: „Ceea ce eu constant la cea mai mare parte a copiilor în ziua de astăzi este o foarte scăzută stimă de sine şi stima scăzută de sine duce la căutarea unor trucuri care să reuşească să-ţi ofere o stimă de sine contingentă. Asta înseamnă că nu mă simt bine în pielea mea, dar dacă mă îmbrac foarte frumos... dacă ma machiez foarte frumos, dacă îmi arată părul foarte bine atunci am o imagine, o stimă de sine ridicată.”

Urania Cremene, specialist în parenting: „Noi ne naştem cu o stimă de sine ridicată. Fiecare copil se place pe el exact aşa cum este. Dacă am întreba un copil mic de patru cinci ani ce ar schimba la el, cei mai mulţi ar ridica din umeri. Nici nu ar ştii ce să răspundă.”

Specialiştii spun ca este normal ca tinerele domnişoare sa fie cochete. Dar, cu măsură.

Raluca Zenga: „E frumos ca o fetiţă să înţeleagă cum să aibă grijă de tenul său. Încep deja de când sunt micuţi...”

Bianca Nuţu, beauty editor: „Contează foarte mult ca o mamă să-şi îndrume fiica în arta machiajului. Să fie ea prima care să-i explice cum să-şi dozeze culorile, să nu facă un exces.”

Raluca Zenga: „Eu sunt foarte deschisă. Încerc să-i dau de înţeles vârsta la care va fi ok să se împrumute din trusa mamei şi nu cred că ar trebui să fie descurajată pentru că ăsta e începutul de feminitate.”

Urania Cremene, specialist în parenting: „Cred că fiecare dintre noi ne amintim de momentele când probam pantofii mamei. Ăsta e un lucru bun. Cochetăria predată fetelor e un lucru foarte bun. La ce folosesc fardurile, de ce fac asta, care sunt riscurile şi fructul interzis face mai degrabă rău. Am constatat că cei mai mulţi părinţi care au fete în creştere au reuşit mult mai uşor să obţină o cooperare spre adecvare ţinutelor lăsându-le să încerce anumite câteva lucruri decât să le spună NU!”

Bianca Nuţu, beauty editor: „Eu le-aş sfătui pe fete să nu mai încerce să pară mai bătrâne decât sunt pentru că va veni o vreme când chiar vor avea aceea vârstă. Să profite de frumuseţea adolescenţei şi dacă mamă nu e pasionată de machiaj au acum beauty bloggeri de la care să se inspire. Dacă vrei să afli ce e nou şi vrei să înveţi e mult mai uşor acum decât în trecut.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri