Când devine moda un pericol pentru sănătate?

Data publicării:
haine

Ce este la modă nu este neapărat și sănătos! Hainele mult prea strâmte pot afecta circulația sângelui, iar încălțămintea pe care o alegem ne poate menține coloana sănătoasă sau dimpotrivă, o poate îmbolnăvi. Emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” a făcut o listă cu trendurile care ne pun sănătatea în pericol:

Hainele strâmte afectează circulația sângelui

Începem cu hainele. Confecționate în special din materiale sintetice, piesele vestimentare ajung în magazine în stocuri suficient de mari ca să mențină industria modei de proastă calitate.

„Poliesterul a devenit noul material, pe care îl găsim peste tot și ce găseam înainte din bumbac, acum cu siguranță o să conțină măcar 5% poliester”, spune Mariana  Romanică, consultant de imagine.

Fibrele sintetice pot provoca atât la adulți, cât și la copii, probleme de sănătate. Dermatitele și alergiile sunt doar două dintre ele. Alegeți mai bine haine din materiale naturale, precum cele din bumbac sau in. Evitați, de asemenea, hainele strâmte.

„O îmbrăcăminte strâmtă care nu lasă corpul să se manifeste și să funcționeze cum e la parametrii normali e clar că în timp poate să producă anumite suferințe și mai târziu afecțiuni”, atrage atenția Bogdan Goga, fizioterapeut.

„Totul a început de la moda jeans-ului skinny și femeile au început, dar și bărbații poartă haine foarte strâmte. Pot afecta pielea.  Și circulația sângelui poate fi afectată de ele”, subliniază Mariana Romanică, consultant de imagine.

Pantofii pot să da dureri de spate

Sănătatea spatelui este strâns legată de fiecare pas pe care îl facem.

„Există o folosire excesivă a unor forme de încălțăminte. Mă refer la doamnele care poartă mult timp pantofii - dacă modific poziția, purtând tocuri, bazinul meu va veni în față și atunci și poziția coloanei va fi modificată”, explică fizioterapeutul Bogdan Goga.

„Am paciente care vin cu suferință la nivelul coloanei lombare fără să își imagineze că o încălțăminte care are un toc exagerat poate să predispună la dureri lombare”, confirmă dr. GeorgianaTache, medic primar recuperare medicală.

„De exemplu, aceasta este o încălțăminte de seară, pe care o vedem purtată și ziua. Tocul este foarte înalt și are și platformă. Solicită coloana și imaginați-vă, dacă purtăm 12 ore aceste încălțări, ce se întâmplă dacă purtăm zi de zi ani și ani de zile? Ei ar putea fi purtați maximum cinci ore”, spune Mariana Romanică, consultant de imagine.

O încălțăminte nepotrivită poate duce și la dezvoltarea monturilor. Alegeți pantofi comozi și calculați înălțimea tocului care vi se potrivește.

„Dacă ești o persoană de înălțime mică, tocul înalt pentru o femeie de 1,60 este de max 8-9 cm, ceea ce ar însemna un toc mediu pentru o femeie de 1,75, care poate să poarte chiar și platformă de 13-14 cm”, arată Mariana Romanică.

Greutatea genții se simte la spate

Medicii spun că ideal este să înlocuiți geanta cu un rucsac atunci când aveți mai multe lucruri. Sănătatea spatelui poate fi afectată și de dimensiunea genții.

„O astfel de poșetă este foarte mare și cu cât este mai mare, cu toții știm că cu atât este mai plină”, spune Mariana Romanică.

„E clar că tot ce înseamnă dezechilibru poate duce la suferințe. În timp pot să apară suferințe mai mari. De ce apar? Pentru că suprasolicităm anumuite structuri, articulațiile, iar acestea îmbătrânesc mai repede: hernia de disc, spondiloza cervicală, structuri care au îmbătrânit mult mai repede”, explică fizioterapeutul Bogdan Goga.

Tensiunea musculară de la nivelul umerilor cauzată de greutatea genții poate da inclusiv dureri de cap, avertizează specialiștii. De aceea, echilibrul este cheia și atunci când vorbim despre modă. Alegerile vestimentare potrivite înseamnă și sănătate.

(Urmăriți emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe” în fiecare duminică, de la ora 10:30, pe Digi24. Arhiva, aici.)

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri