Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer. Cercetătorii care au analizat dosarele a 150.000 de persoane cred că au aflat de ce

Data actualizării: Data publicării:
medic arata o reprezentare a unui tip de cancer
Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de diverse tipuri de cancer, iar cercetătorii care încearcă să afle motivul cred că au găsit o legătură cu îmbătrânirea biologică accelerată. Foto: Profimedia Images

Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de diverse tipuri de cancer, iar cercetătorii care încearcă să afle motivul cred că au găsit o legătură cu îmbătrânirea biologică accelerată, scrie CNN. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au analizat dosarele medicale a aproape 150.000 de persoane.

Îmbătrânirea este riscul major pentru multe tipuri de cancer. Asta înseamnă că, cu cât îmbătrânești, cu atât e un risc mai mare de a fi diagnosticat cu cancer. Experții susțin că vârsta reprezintă și uzura organismului, cauzată de stilul de viață, de stres și de genetică, care uneori e denumită vârsta biologică a unei persoane.

„Știm cu toții că cancerul este o boală care îmbătrânește. Cu toate acestea, apare cu adevărat la o populație mai tânără. Așadar, dacă putem folosi conceptul bine dezvoltat de îmbătrânire biologică pentru a-l aplica la generația tânără este un domeniu cu adevărat nou”, a declarat Dr. Yin Cao, profesor asociat de chirurgie la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis și autor principal al noii cercetări, ale cărei rezultate au fost prezentate duminică la conferința anuală a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului din San Diego.

Factori de îmbătrânire biologică

Cao și echipa sa au analizat fișele medicale a 148.724 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 54 de ani, care au fost înscrie într-un registru de date numit UK Biobank.

Ei s-au axat pe nouă markeri din sânge care s-au dovedit a fi corelați cu vârsta biologică:

  • albumina: o proteină produsă de ficat care scade odată cu vârsta
  • creatinina: un produs rezidual din sânge produs de digestia proteinelor și de descompunerea țesutului muscular; o măsură a funcției renale. Nivelurile mai scăzute sunt corelate cu o longevitate mai bună.
  • glucoză: Odată cu vârsta, glicemia rămâne mai mult timp mai ridicată după mese.
  • proteina c-reactivă: produsă de ficat ca răspuns la inflamații; niveluri relativ mai ridicate corespund unei îmbătrâniri mai rapide.
  • procentul de limfocite: concentrația acestor celule albe din sânge legate de funcția imunitară tinde să scadă odată cu vârsta.
  • volumul celular mediu: o măsură a dimensiunii medii a celulelor roșii din sânge, care crește odată cu vârsta
  • aria de distribuție a globulelor roșii: diferența dintre dimensiunea celor mai mici și a celor mai mari globule roșii ale unei persoane, care tinde să crească odată cu vârsta
  • fosfataza alcalină: o enzimă produsă în principal de ficat și de oase, care tinde să crească odată cu vârsta
  • numărul de celule albe din sânge

După ce au ajustat datele în funcție de factorii care credeau că le-ar putea schimba rezultatele, cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea accelerată a fost asociată cu un risc crescut de cancer. Cele mai puternice asocieri au fost observate în cazul cancerului pulmonar, al cancerului de stomac și intestinal și al cancerului uterin.

În comparație cu persoanele care au avut cea mai mică valoare de îmbătrânire mai rapidă din eșantionul biobăncii, cei care au obținut cel mai mare scor au avut un risc dublu de cancer pulmonar cu debut precoce, un risc cu peste 60% mai mare de tumoare gastrointestinală și un risc cu peste 80% mai mare de cancer uterin.

În urma acestor cercetări au apărut și unele teorii.

Expertul Ruiyi Tian a constatat că este posibil ca plămânii să fie mai vulnerabili la îmbătrânire decât alte tipuri de țesuturi. Cancerele de stomac și intestinale, spune ea, au fost legate de inflamație, care crește odată cu îmbătrânirea.

La rândul său, Yin Cao a spus că, deși studiul are limitele sale, un punct forte e că s-au putut identifica aceste semnale la un număr atât de mare de oameni, chiar dacă persoanele din studiu nu au fost urmărite de-a lungul timpului, iar rezultatele s-au obținut dintr-un singur test de sânge.

Dr. Anne Blaes, care studiază impactul îmbătrânirii biologice asupra supraviețuitorilor de cancer de la Universitatea din Minnesota, a spus că rezultatele studiului ar putea indica o modalitate mai bună de a găsi oameni care prezintă un risc mai mare de a face cancer atunci când sunt tineri. În prezent, adulții tineri care nu au antecedente familiale sau alt factor de risc nu sunt testați constant pentru majoritatea tipurilor de cancer.

„Avem tot mai multe tipuri de cancer, în special cancere gastrointestinale și cancere de sân, la persoanele mai tinere. Și dacă am avea o modalitate de a identifica cine prezintă un risc mai mare pentru aceștia, atunci într-adevăr, vă puteți imagina că am recomanda screening-ul la un moment diferit”, a spus Blaes. În opinia ei, dacă vor putea fi depistați din timp aoemnii cu risc mai mare deoarece celulele lor îmbătrânesc mai repede s-ar putea interveni și în stilul de viață în aspecte precum nutriția, exercițiile fizice și somnul.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri