Afecțiunea care poate fi tratată cu Tetris

Data publicării:
2011 Consumer Electronics Show Showcases Latest Technology Innovations
FOTO: Gulliver/ Getty Images

O singură intervenție psihologică, ce include o sesiune de Tetris jucat pe computer, poate ajuta la tratarea sindromului de stres posttraumatic (PTSD), conform unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință suedezi și britanici, potrivit unui comunicat emis marți de Institutul Suedez Karolinska și citat de Xinhua.

2011 Consumer Electronics Show Showcases Latest Technology Innovations
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Cercetătorii au reușit să demonstreze faptul că persoanele care supraviețuiesc accidentelor rutiere manifestă mai puțin simptome asociate sindromului de stres posttraumatic dacă joacă Tetris în decurs de șase ore de la internarea în spital, relatează Agerpres.

Oamenii de știință au inclus în studiu 71 de victime ale accidentelor rutiere internate la Spitalul John Radcliffe din Oxford din Marea Britanie. "Ipoteza noastră este că după o traumă pacienții ar avea mai puține amintiri invazive dacă au ocazia să joace Tetris ca parte a unei scurte intervenții cognitiv-comportamentale în timp ce se află în spital, la Unitatea de Primire Urgențe", susține Emily Holmes, profesoară de psihologie la Institutul Karolinska. "Deoarece jocul necesită atenție vizuală am vrut să observăm dacă poate preveni instalarea aspectelor invazive ale amintirilor traumatizante, spre exemplu prin întreruperea procesului cunoscut sub numele de consolidare a amintirilor", a explicat Holmes.

Cercetarea a demonstrat că persoanele care au jucat Tetris au manifestat mai puține amintiri invazive provocate de traumă în timpul săptămânii ulterioare accidentului în comparație cu grupul de control. În plus, oamenii de știință au descoperit că astfel aceste secvențe s-au diminuat mai rapid. "Această primă săptămână după traumă poate fi importantă pentru pacienții noștri care au plecat acasă, și-au revenit și au grijă de ei, lucruri ce pot fi greu de realizat dacă există amintiri invazive determinate de traumă, uneori de mai multe ori pe zi", a declarat dr. Lalitha Iyadurai de la Universitatea Oxford.

Studiul publicat în jurnalul "Molecular Psychiatry" sugerează că este nevoie de cercetări aprofundate, efectuate pe un grup mai numeros de pacienți, pentru a se observa dacă beneficiile intervenției la nivel psihologic persistă pentru o perioadă mai lungă, spre exemplu o lună — cel mai scurt interval de timp în care se poate pune diagnosticul de PTSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri