Cele opt obiceiuri care te pot ajuta să trăiești cu 20 de ani mai mult

Data actualizării: Data publicării:
femeie fericită în natură
Obiceiurile care au impactul negativ cel mai mare asupra longevității sunt activitatea fizică redusă, dependența de opioide și fumatul, potrivit studiului. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii americani au identificat opt obiceiuri sănătoase care te-ar putea ajuta să trăiești cu 20 de ani mai mult, scrie Sky News.

Un studiu a scos în evidență opt factori care au cel mai mare impact asupra longevității:

  • să duci o viață activă
  • să nu fumezi
  • să gestionezi bine stresul
  • să ai o dietă bună
  • să nu bei prea mult alcool
  • să nu ajungi dependent de opioide
  • să dormi bine
  • să ai relații sociale pozitive

Bărbații care adoptă toate aceste obiceiuri la vârsta de 40 de ani ar putea să se bucure de 24 de ani în plus, în comparație cu cei care nu îndeplinesc condițiile, în timp ce femeile care respectă aceste reguli ar putea trăi cu 21 de ani mai mult.

Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii din informațiile strânse de la peste 700.000 de americani care au luat parte la programul Un milion de veterani (MVP) condus de Departamentul pentru Problemele Veteranilor (VA) din SUA.

Studiul a descoperit că activitatea fizică redusă, dependența de opioide și fumatul au cel mai mare impact asupra longevității și au fost asociate cu un risc de deces cu 30-45% mai mare.

Stresul, consumul excesiv de alcool, dieta proastă și somnul deficitar au fost asociate cu o creștere a riscului de deces de 20%.

Cercetătorii au fost surprinși de cât de multe beneficii se pot câștiga prin adoptarea fiecărui obicei dintre cele opt menționate.

„Cu cât mai devreme cu atât mai bine, dar chiar și dacă faci o schimbare mică la 40, 50 sau 60 de ani, este în continuare benefic”, a explicat Xuan-Mai Nguyen, specialist în sănătate de la VA.

Experții spun că descoperirile lor, care nu au fost încă evaluate de alți cercetători din domeniu, subliniază rolul pe care stilul de viață îl are în apariția bolilor cronice, precum diabetul de tip 2 sau bolile de inimă care duc la invaliditate și deces prematur.

Studiul a fost prezentat la Nutrition 2023, întâlnirea anuală a Societății Americane pentru Nutriție.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri