De ce nu trebuie să ne mai facem griji pentru colesterolul din mâncare

Data actualizării: Data publicării:
A Sandwich Of Interest
FOTO: Gulliver/ Getty Images

De mulți ani ni se spune să evităm mâncarea bogată în colesterol pentru a avea o inimă mai sănătoasă. Acest lucru se va schimba, însă, întrucât s-a dovedit că genele sunt cele responsabile, în cea mai mare parte, pentru colesterolul mărit din sânge.

mancare

Un comitet consultativ în nutriție  din SUA a ajuns la concluzia că nu trebuie să ne mai facem griji în legătură cu colesterolul mare din alimente, relatează health.clevelandclinic.org.

Nivelul mare de colesterol din sânge poate fi asociat în continuare cu problemele cardiace. Schimbarea vine însă de la faptul că mulți cercetători consideră acum că dacă mâncăm preparate culinare bogate în colesterol, asta nu ar afecta colesterolul care este deja în sânge.

Totuși, persoanele cu probleme de sănătate, precum diabetul, ar trebui să continue să evite alimentele bogate în colesterol.

Colesterolul este o substanță grasă regăsită în numeroase părți ale organismului și este necesar pentru digestia alimentelor și producția de hormoni și vitamina D.

Conform Ghidului dietetic actual al SUA, limita nivelului de colesterol este de 300 mg. Aprofundând această chestiune, cercetătorii au observat că relația dintre colesterol și organism este extrem de complicată.

Corpul reglează cât de mult colesterol avem în sânge. Există două formule: colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL). Modul în care oamenii procesează colesterolul diferă de la persoană la persoană. Unii par să fie mai vulnerabili la dietele bogate în colesterol.

Potrivit cardiologului Steven Nissen, genele sunt cele care determină vulnerabilitatea unor persoane la alimentele cu colesterol mare.

Corpul creează colesterol în cantități mult mai mari decât o persoană poate avea din mâncare, așa că evitarea alimentelor bogate în colesterol nu va afecta cu mult nivelul de colesterol .

Aproape 85% din colesterolul din sânge este creat în ficat. El nu vine din alimentele ingerate, precizează cardiologul.

Adevăratul pericol pentru toată lumea este în mâncarea bogată în grăsimi nesaturate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri