Depresia părinților poate ucide copiii

Data publicării:
copil plange shutterstock_674580775

Doi părinţi din zece suferă de depresie. Sunt cifrele îngrijorătoare din ţara noastră care arată exact cum trăiesc părinţii din România. Indiferent de stadiul bolii, cei mai afectaţi de această tulburare nu sunt adulţii, ci copiii care trăiesc sub acelaşi acoperiş cu ei. Li se poate schimba comportamentul, pot apărea episoade de violenţă şi chiar pot ajunge şi ei să aibă depresie. Legea, însă, nu îi ajută. Părinţii depresivi sunt consideraţi apţi să aibă grijă de copii, iar autorităţile nu intervin decât în cazul unor boli mintale mai grave.

Trei copii nu mai sunt pentru că mama lor, în plin episod depresiv, a sărit în faţa trenului în braţe şi de mână cu ei. Copii care n-au înţeles nimic din ce se întâmplă. Şi, cel mai probabil, nici nu au bănuit.

Citiți și: Statistică îngrijorătoare: 27 de sinucideri pe calea ferată în 2017

Aceiaşi trei copii ar fi putut să mai fie şi azi dacă s-ar fi înâmplat câteva lucruri simple. În primul rând, dacă depresia ar fi înţeleasă, abordată şi tratată cu seriozitatea pe care o impune. Asta presupune nu doar îngrijirea cu mare atenţie a pacientului, ci şi monitorizarea şi protejarea copilului sau copiilor săi. De către celălalt părinte sau chiar de către autorităţi.

Mihaela Dinu, Asociaţia "Salvaţi Copiii": „Autorităţile ar trebuie să îi aibă în vizor, să vadă dacă acei copii au parte de sprijin din partea altor rude. Asta ar fi foarte bine şi de dorit. Ce am evita astfel? Am evita răspândirea depresiei, care oricum este boala secolului şi statisticile ne spun că ea creşte.”

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Direcţiile de Asistenţă Socială ar trebui să se autosesizeze. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă.”

Şi asta pentru că, potrivit legii, direcţiile pentru protecţia copilului pot interveni doar când vine vorba despre boli mintale considerate mai grave, cum ar fi schizofrenia.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Depresia e printre cele mai invalidante boli pe care o persoană le poate trăi. În fapt, în studii este a doua mare cauză de dizabilitate din lume la momentul de faţă.”

Depresia nu este deloc un răsfăţ, moft ori capriciu. Nu are nicio legtură cu "o zi proastă care trece"!

Mihaela Miroiu, politolog: „O stare de disperare uriașă în care nu mai știai ce să faci cu tine. Singurul lucru pe care mi-l doream era să dispar. Să dispar! Sau să dorm încât să nu mai știu pe ce lume trăiesc. Și povestea asta a ținut cinci săptămâni. Am ajuns aproape la autodistrugere prin înfometare și lipsă de somn pentru că nu am avut cultura generală să recunosc că asta-i o boală.”

În România, zeci de mii de copii cresc în familii cu unul sau ambii părinţi depresivi. Iar cauzele sunt multiple: fie vorbim de lispuri materiale, fie despre certuri în familie sau eşecuri profesionale.

Alfred Bulai, sociolog: „Cu siguranţă, copilul poate să aibă imense probleme. Ideea este că ar trebui o comunitate, prin toate structurile sale, inclusiv cele ale statului, dar şi ale comunităţii ca atare, care să sesizeze aceste situaţii şi să se poată interveni din timp.”

Mihaela Dinu, Asociaţia "Salvaţi Copiii": „ Pot reprezenta un pericol în momentul în care depresia este în faze avansate, când nu îşi iau tratamentul, când nu mai sunt funcţionali. Cum ar putea deveni atunci un pericol? Ce s-ar putea întâmpla cu cei mici? Nu ar putea fi conştienţi de repercursiunile comportamentelor lor asupra copiilor. Putem vorbi şi despre o eventuală violenţă? Da. Putem vorbi violenţă, de episoade de agresivitate.”

Conform estimărilor, unul din 10 români suferă de depresie. Asta înseamnă că, în momentul de față, în România există aproximativ două milioane de oameni care suferă de boala secolului. Mai grav este că jumătate din ei nici măcar nu ştiu ce au. Ştiu doar că doar că, deseori, ar vrea să moară, să scape de tot. Dintre cei care știu de ce suferă, mai puțin de o treime se tratează.

Citiți și: 

REPORTAJ. O lume în pragul depresiei. Câți români sunt afectați

Fenomenul „oamenilor evaporați”. Depresia cauzată de munca în exces a creat o „societate alternativă” în Japonia

„Veteranii depresiei”, povestea celor care au reușit să învingă boala secolului XXI

Ce greșeli se fac în tratarea depresiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri