Durerile de cap pot ascunde afecțiuni grave

Data publicării:
0801migrena-42602

În plus, tratamentele pe care oamenii le iau singuri pentru a scăpa de cefalee pot duce la probleme de sănătate mai serioase.

Capul este prins ca într-o menghină. Durerea se întinde de la tâmple şi până la ceafă, iar ochii abia pot fi ţinuţi deschişi. Nu e om care să nu fi trecut prin aşa ceva măcar o dată în viaţă. Poate fi o banală durere sau semnul unei boli mai grave.

„Când este mare ca intensitate sau caracteristicile sunt neobişnuite, însoțite de greaţă, de dificultatea de a tolera lumina, atunci trebuie să se adreseze medicului, cu atât mai repede, cu atât mai bine”, spune conf. dr. Elena Copaciu preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Durerii.

De aceea, durerii de cap i se mai spune şi boala cu o mie de feţe. Migrena apare în tinereţe şi persistă zeci de ani. Se manifestă prin pulsaţii dureroase pe o jumătate a craniului şi ochi roşii.

Cefaleea, o altă formă a durerii de cap, apare mai ales în perioadele stresante. Poate dura de la 30 de minute la câteva zile, iar pacienţii o descriu ca pe o bandă invizibilă strânsă în jurul capului şi gâtului.

Intensitatea durerii de cap poate fi mai mare decât cea provocată de naştere. De aceea, mulţi oameni iau preventiv medicamente şi, uneori, în exces, pentru a preveni aceste dureri. Medicii atrag însă atenţia că automedicaţie nu e întotdeauna cea mai indicată.

Medicii spun că există peste 400 de substanţe folosite împotriva durerilor de cap. Fără tratament, acestea pot avea efecte dezastruoase asupra vieţii de zi cu zi, de la lipsa concentrării la locul de muncă până la izolarea de prieteni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri