Când este indicată radiologia intervențională și ce avantaje au pacienții

Data publicării:
medic sanador
Conf. dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie intervențională

Radiologia intervențională este un domeniu ce s-a dezvoltat prin utilizarea metodelor imagistice radiologice pentru a controla efectuarea diverselor proceduri de diagnostic și tratament. În ce situații poate fi indicată radiologia intervențională și cu ce avantaje pentru pacienți aflăm de la conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională.

Procedurile de radiologie intervențională se desfășoară sub control radiologic, cel mai adesea în laboratorul de angiografie. Medicul introduce un cateter foarte subțire prin arterele pacientului și apoi navighează până ajunge la locul țintit, unde se desfășoară procedura propriu-zisă. Radiologul intervenționist poate injecta local diverse substanțe, poate plasa stenturi sau poate repara vasele lezate pentru a opri o hemoragie.

Cum te poate ajuta radiologia intervențională? Folosind tehnici minim invazive, permite realizarea de proceduri de tratament cu riscuri foarte reduse și cu spitalizări de foarte scurtă durată. De pildă, la pacienții care nu pot suporta o intervenție chirurgicală din cauza riscului operator foarte mare, tratamentul printr-o procedură de radiologie intervențională poate crește speranța de viață și calitatea vieții.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri