Medic: Va exploda numărul narcomanilor contaminaţi cu HIV

Data publicării:
seringi

Interlocutoarea noastră s-a infectat cu HIV prin seringile date din mână în mână, în grupul de narcomani din care făcea parte. Abia când a fost diagnosticată a renunţat la droguri.

„Mi-aduceau prietenii... să mă fac. Şi-ntr-o seară m-am dus... asta-i imaginea pe care n-o s-o uit niciodată, m-am dus în Regie, m-am băgat cu nişte studenţi. Şi de-acolo, sută-n mie, ştiu că s-a întâmplat de m-am îmbolnăvit,” povesteşte un pacient diagnosticat cu SIDA.

Este un caz tipic de contaminare cu HIV, iar previziunile medicilor români nu sunt deloc optimiste. Ei spun că în următorii cinci sau zece ani, situaţia se va agrava. Deja numărul de infectări în rândul consumatorilor de droguri a crescut cu 30%.

„Fenomenul e greu de controlat şi probabil că în următorii ani vom vedea că va exista o explozie. Vor fi mai mulţi consumatori... în aşa fel încât, acum dacă ar fi să ne uităm pe un grafic, categoric numărul consumatorilor care sunt infectaţi cu HIV se apropie de numărul celor care iau infecţia HIV pe cale heterosexuală,” spune Adrian Marinescu, medic primar, Institutul "Matei Balş".

Pe de altă parte, avem o rată de supravieţuire surpinzător de mare în cazul celor peste 10 mii de copii şi adolescenţi contaminaţi în România comunistă şi în primii ani de democraţie, chiar în spitale, din cauza acelor de seringă refolosite.

„Cohorta copiilor care astăzi sunt adolescenţi şi adulţi, de la începutul anilor 90, în momentul de faţă sunt în viaţă în jur de 70-75%, ceea ce înseamnă rata cea mai mare de supravieţuire din Europa, la această oră la care stăm de vorbă,” adaugă Mariana Mărdărescu, șeful Compartimentului pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției cu HIV/SIDA, Institutul "Matei Balș.

În prezent, în România sunt în tratament aproape 10 mii de pacienţi cu virusul HIV sau diagnosticaţi cu SIDA. În ultimele trei decenii numărul oficial al românilor care au contactat temutul virus a fost de 20 de mii, dintre care 12 mii sub 14 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri