Medicii au explicat de ce diagnosticul de peritonită a fost pus la două zile de la internarea lui Nicolaescu

Data publicării:
20130103 20betaautopsie-41843

Doctorii au pronunţat decesul regizorului la ora 8:20, joi dimineaţă, după o perioadă de 45 de minute în care au încercat să îl resusciteze.

Punctul de plecare al problemelor de sănătate care au dus la decesul cineastului român l-a reprezentat o contuzie pulmonară pe care acesta a suferit-o la începutul lunii decembrie, când a căzut şi şi-a fracturat mai multe coaste. La acel moment, Sergiu Nicolaescu nu a vrut să fie consultat. Pe 26 decembrie însă, s-a prezentat la camera de gardă a Spitalului Elias cu dureri abdominale şi cu respiraţia îngreunată, după ce nu reuşise să mănânce timp de trei zile.

Doctorii care l-au investigat cunoşteau istoricul pacientului, respectiv faptul că acesta suferea de diverticulită, o inflamaţie a colonului. I-au prescris antibiotice şi medicamente împotriva durerii, ameliorând simptomele. Totuşi, pentru că inflamaţia dădea semne că persistă la nivelul abdomenului, s-a decis investigarea prin tomografie computerizată TC şi ecografie, apoi laparoscopie exploratorie. În timpul intervenţiei laparoscopice s-a descoperit apendicita acută cu un punct de peritonită, pe care au tratat-o pe loc.

Astfel, concluzia medicilor este următoarea: contuzia pulmonară suferită luna trecută şi inflamaţia provocată de peritonită au condus la complicaţii pulmonare care, în cele din urmă, au provocat decesul regizorului Sergiu Nicolaescu.Diagnosticul este apendicită acută flegmonoasă perforată cu peritonită de vecinătate, cauza decesului constituind-o sindromul de detresă respiratorie acută, adică o alterare mai gravă a funcţiilor aparatului respirator, a anunţat în conferinţa de presă dr. Valentin Calu, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.

Şeful secţiei de chirurgie, Adrian Miron, a explicat că boala diverticulară este frecventă la bătrâni, fiind atribuită stilului de viaţă, iar febra, ca simptom al peritonitei, lipsea. El a precizat că regretatul regizor a fost de 12 ori internat şi tratat la Spitalul Elias.

Cu privire la concluziile medicilor de la Elias, dr. Victor Strâmbu, şeful Clinicii de Chirurgie Generală de la Spitalul Carol Davila, consideră că, „având în vedere vârsta pacientului, care nu e deloc de neglijat, apendicita acută care îmbracă la vârsta a treia forme insidioase şi mimetice, şi diverticuloza de care suferea regizorul de mai mulţi ani, atitudinea (medicilor) a fost corectă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri