Pacienții vor să iasă în stradă pentru noi medicamente compensate și gratuite

Data publicării:
MEDICAMENTE 25888-Mediafax Foto-Radu Iordache

130 de medicamente noi, cele mai multe împotriva cancerului, diabetului sau bolilor de inimă ar trebui introduse pe noua listă de tratamente compensate şi gratuite. Sunt tratamente descoprite în lume în ultimii ani, unele dintre ele foarte scumpe, dar care pot salva vieţi. În acest moment, pacienţii care suferă de boli grave trebuie să îşi cumpere singuri medicamentele, iar unele costă chiar şi 10 mii de lei pe lună.

Este groaznic să te uiţi la copil zâmbind şi să nu-ţi treacă prin minte că este poate ultimul zâmbet pe care îl vezi, când te îmbrăţisează să nu te gândeşti că este ultima îmbrăţişare pe care o primeşti, să nu te gâneşti că atunci când îţi cere o jucărie este ultima dorinţă pe care i-o îndeplineşti”, spune Mirela Pârvu, mama unui copil bolnav.

La noua listă de medicamente compensate şi gratuite se lucrează de peste un an. Era gata când PNL a ieşit de la guvernare. Noul ministru a decis să reevalueze întreg proiectul de lege, astfel că termenul de 1 aprilie ar putea să nu mai fie respectat. Ba mai mult, oficialii consideră că medicamentele aflate acum pe listă sunt suficiente pentru pacienţii.

„În diabet, în cancer, în diferite alte afecţiuni să ştiţi că nu suntem departe de ceea ce se oferă în Europa pacienţilor”, spune Marius Savu, reprezentant al Ministerului Sănătăţii.

Numai că banii alocaţi pentru un pacient bolnav sunt extrem de puţini în comparaţie cu alte state europene. De exemplu, pentru tratamentul unui bolnav de cancer, statul român dă 50 de euro, în vreme ce Olanda, de exemplu, alocă 223 de euro.

De aceea, pacienţii sunt hotărâţi să pună presiune pe Guvern, prin măsuri radicale.

Ne-am hotărât ca în luna mai să tragem un semnal îniantea europarlamentarelor, să facem un miting puternic în faţa Guvernului şi în faţa Paralemntului European. Nu vom ceda niciodată atât cât mai suntem în viaţă, atât cât mai putem”, declară Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer.

Lista de medicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată din 2008. Amânările de acum pot fi puse şi pe seama efortului bugetar pe care îl presupune această măsură - 400 de milioane de lei pentru următorii doi ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri