TIMIȘOARA. Medicii care au făcut România cunoscută pe plan internațional

Data publicării:
0112medici-36288

Specialităţile lor se unesc armonios. Ioan Munteanu este părintele fertilizării in vitro din România. A redat de-a lungul anilor speranţa cuplurilor care doreau să devină părinţi. Olimpia Oprea a adus la o maternitate din oraş aparatură de 200.000 de euro, şi alte două proiecte scrise personal, în valoare de două milioane de euro, sunt în curs de aprobare. Marghit Şerban a făcut primul transplant medular din ţară, a pus bazele clinicii oncopediatrice din Timişoara şi a fondat un centru pentru tratarea gratuită a copiilor grav bolnavi.

Primul medic care a introdus fertilizarea in vitro în România

Ioan Munteanu are peste 50 de ani de practică în medicină. A fost primul medic care a introdus fertilizarea in vitro în ţara noastră, în 1994. A fost ajutat de Crucea Roşie din Germania. Instituţia a făcut numeroase donaţii Maternităţii Bega din Timişoara în primii ani după revoluţie.

„Atunci când am primit paturile, am renovat clinica, directorul Crucii Roşii m-a întrebat: Ce mai vrei? Şi i-am spus fertilizare in vitro, pentru că ştiam acest lucru. Şi dânsul mi-a răspuns: Kain Problem”, spune medicul Ioan Munteanu.

A avut probleme cu autorităţile, cu biserica, cu oamenii sceptici, dar a mers mai departe. Nu a vrut să părăsească România, deşi a avut numeroase oferte de lucru din străinătate. La 74 de ani, consideră că banii nu aduc fericirea. Le dă dreptate însă, tinerilor medici care pleacă din ţara noastră. Are un prieten care lucrează de câţiva ani în Houston cu care mai schimbă opinii: „L-am întrebat: dacă ai avea aparatura necesară şi dacă ai avea alte condiţii de viaţă, te-ai întoarce în România? Şi răspunsul a fost: Da, mâine. Şi asta spune totul...”.

Cea mai mare realizare a sa este Daniel, primul copil care s-a născut după o fertilizare in vitro. Este naşul lui şi îl vizitează în fiecare an de ziua de naştere. Nu doreşte să-l expună presei. Poate doar peste un an şi jumătate când va împlini 18 ani. Tot atunci, Ioan Munteanu, îşi va publica şi memoriile. Acum, medicul a lăsat sistemul public pentru cel privat. Mai vine doar în vizită la tinerii săi colegi de breaslă.

Medicul care a învățat să scrie proiecte europene pentru maternitate

La un alt spital, un alt medic se luptă pentru binele pacienţilor. Olimpia Oprea lucrează la maternitatea Dr. Dumitru Popescu”, din Timişoara . Ea are grijă ca un copil să vină pe lume în siguranţă. Nu este mulţumită de sistemul public de sănătate. A vrut să schimbe ceva şi a reuşit. A învăţat să scrie singură proiecte europene şi a câştigat deja două în parteneriat cu Ungaria.

Deși a luptat pentru modernizarea Maternității, tot ea a și-a dat în judecatã instituția. Este președintele sindicatului din spital, iar atunci când a vãzut că oamenii nu-și primesc banii, a decis din nou să lupte. „Am dat în judecată Ministerul Sănătăţii, Ministerul Finanţelor, am câştigat doar prima de stabilitate din 2009, celelalte revendicări au ajuns la CEDO”, explică medicul Olimpia Oprea.

După ce copiii se nasc sănătoşi, bolile grave îi copleşesc pe unii dintre ei. În salvarea lor vine Marghit Şerban. Este specialist în hemofilie şi oncopediatrie. Are o carieră în spate cât o viaţă de om. A fost medicul care a făcut în ţara noastră primul transplant medular.

Un proiect de suflet al său este Centrul de Recuperare pentru Copii şi Tineri „Cristian Şerban” de la Buziaş. Acolo stau copiii bolnavi de diabet şi hemofilie, câte o lună după ce au fost diagnosticaţi. Au parte de tratament gratuit şi învaţă cum să se obişnuiască cu boala.

Marghit Şerban a găsit tot timpul puterea să fie şi părinte pentru copiii grav bolnavi, atunci când părinţii lor şi-au pierdut orice speranţă.

Ioan Munteanu, Olimpia Oprea şi Marghit Şerban nu vorbesc niciodată despre realizările lor la persoana întâi. Ştiu că o realizare are loc datorită muncii unei echipe, şi nu-şi însuşesc niciodată meritele, cu toate că pereţii birourilor lor sunt plini de diplome, recunoaşteri şi mulţumiri. Sunt oameni care au dus medicina din România mai departe şi datorită lor, suntem mândri că suntem români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri