Ce spun medicii. Adevărul despre carnea procesată

Data actualizării: Data publicării:
Carne Procesata GettyImages-494330628

"Carnea procesată este cancerigenă", "Micii, cârnaţii şi ceafă de porc pe lista neagră a produselor cancerigene", "Carnea procesată, la fel de cancerigenă că fumatul" - iată doar câteva dintre titlurile cu care am fost bombardaţi. Care este adevărul? În raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este specificat că produsele procesate din carne au fost adăugate în grupa 1 de risc, alături de tutun, azbest sau gaze de eşapament emise de motoarele diesel. În schimb carnea roşie, adică cea de vită, porc, miel sau ied, este în grupa de risc 2.

Victor Olsavszky, reprezentatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România Grupa unu înseamnă unde sunt evidenţe clare de tip cauză efect. Asta înseamnă grupa unu. Dacă există un anumit factor, efectul este apariţia unui cancer. Înseamnă că nu avem nişte evidenţe atât de clare şi există necesitatea mai multor studii.

Aşadar, carnea procesată nu este la fel de cancerigenă ca fumatul. Faptul că sunt în aceeaşi grupă de risc înseamnă că există suficiente dovezi care să ateste că acestea pot cauza cancer. Agenţia Internaţională de Studiu asupra Cancerului, un grup specializat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a analizat aproximativ 800 de lucrări ştiinţifice, unele dintre acestea desfăşurate pe o perioadă de zeci de ani.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice Trăgând concluzii dintre toate studiile pe care le-au trecut în revistă, au spus că 50 de grame de carne procesată zilnic creşte riscul de cancer colonic, acolo s-a evidenţiat riscul cel mai mare, cu 18%.

Asta nu înseamnă că toată lumea care consumă carne procesată va face cancer. De altfel ataşat comunicatului de presă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis şi o listă de întrebări şi răspunsuri. Unele ne lămuresc, altele nu prea.

De exemplu, la întrebarea "Câtă carne ar trebui să consumăm astfel încât să fim în siguranţă?" răspunsul este "Riscul creşte odată cu cantitatea, dar informaţiile pe care le avem până acum nu ne permit să recomandăm un nivel de siguranţă."

Vă întrebaţi dacă ar fi mai bine să mâncăm doar pui şi peste? Răspunsul OMS este "Riscul de cancer asociat cu puiul şi peştele nu a fost evaluat."

Reprezentantii Asociatiei Române a Cărnii au reacţionat imediat: "Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani", a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş, într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”