Ce este „Boala X”, pandemia de 20 de ori mai letală decât Covid-19 pentru care se pregătesc liderii lumii

Data publicării:
ilustrație virusuri organism infectat
Un agent patogen mortal precum Boala X, care poate fi un virus respirator mult mai letal decât cel care a provocat pandemia de Covid-19, ar putea să se răspândească deja printre animale. Foto: Profimedia Images

Liderii lumii au venit săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a discuta Boala X, un presupus virus de 20 de ori mai mortal decât Covid-19, relatează CBS News.

Cu toate că acest virus nu există în acest moment, cercetătorii, oamenii de știință și experții speră să vină cu un plan de acțiune preventiv pentru combaterea unui astfel de virus și să pregătească sistemul de sănătate pentru scenariul în care omenirea va avea de înfruntat o nouă pandemie – o posibilitate ce ar putea deveni realitate mai devreme decât ne imaginăm, potrivit unui specialist citat de CBS News.

„Există tulpine de virusuri care au rate ale mortalității foarte mari și care ar putea dezvolta abilitatea de a fi transmise cu eficiență de la om la om”, a spus Dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății.

Ce este Boala X: În 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adunat 300 de oameni de știință care să studieze 25 de familii de virusuri și bacterii și să creeze o listă cu patogeni pe care ei îi consideră foarte periculoși și care ar mai trebui studiați.

Pe această listă este inclusă și Boala X, pe care organizația a recunoscut-o în 2018. OMS spune că virusul „reprezintă cunoașterea că o epidemie internațională gravă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut”.

Directorul-general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus miercuri la Davos că Covid-19 a fost prima noastră „Boală X” și că oamenii de știință și experții învață în continuare din acea experiență.

Unde ar putea apărea Boala X

Un patogen mortal precum Boala X, care ar putea fi un virus respirator, potrivit lui Adalja, ar putea să se răspândească deja în rândul speciilor de animale, dar nu poate deocamdată să fie transmisă oamenilor.

„Ar putea fi lilieci, cum a fost în cazul Covid-19, ar putea fi păsări ca la gripa aviară sau ar putea fi o altă specie de animale, porci de exemplu”, a explicat Adalja, care a adăugat că aceste tipuri de virusuri devin o problemă în locurile unde au loc interacțiuni între oameni și animale.

Dacă suntem nepregătiți, se poate ca o boală de mare amploare ar putea provoca încă și mai multe pierderi decât cele înregistrate în timpul pandemiei de Covid-19, care a ucis peste 7 milioane de oameni, potrivit OMS.

„Dacă ne-am descurcat așa de prost cu ceva precum Covid-19, ne putem imagina cât de rău ar fi cu ceva precum un eveniment de nivelul [pandemiei] din 1918”, a spus Adalja, referindu-se la pandemia de gripă din 1918 care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din toată lumea, potrivit Clinicii Cleveland.

De aceea experții din toată lumea lucrează la un plan eficient și robust pentru a se pregăti de cel mai negru scenariu. Ghebreyesus a spus că un sistem de avertizare și un plan pentru infrastructura sanitară, care a fost copleșită de pandemia de Covid-19, ar putea ajuta într-un astfel de scenariu viitor.

Ghebreyesus a spus că OMS-ul, în parteneriat cu alte organizații globale, au demarat deja mai multe inițiative în anticiparea următoarei pandemii majore sau epidemii.

Printre aceste eforturi se numără fonduri speciale menite să ajute națiunile să treacă prin pandemie, un centru pentru transferul tehnologiei pentru vaccinuri care să ajute națiunile mai sărace să aibă acces mai ușor la vaccinuri și un centru pentru informații legate de pandemii și epidemii care să îmbunătățească monitorizarea la nivel internațional.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri