Povestea uitată a unei invenții de Nobel, mâine, în „Digicult”

Data publicării:
insulina

În Bucureşti, la intersecţia dintre străzile Radu Calomfirescu şi Hristo Botev, la numărul 15, se află de peste un secol clădirea cunoscută sub numele de „casa cu geamuri bombate". Puţini sunt cei care ştiu, însă, că aici a locuit timp de 20 de ani profesorul şi omul de ştiinţă Nicolae Paulescu, adevăratul descoperitor al insulinei.

Astăzi, casa cu scări masive, sticlă cu lentile concave şi fronton, se află în grija urmaşilor marelui savant. Echipa Digicult a stat de vorbă cu nepotul lui Nicolae Paulescu şi a aflat mai multe despre drama savantului.

„Duma Nicolae Constantin mă numesc şi sunt nepotul lui Nicolae Paulescu, profesor de fiziologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Era profesor de fiziologie la facultate, a fost numit la facultatea de Medicină după ce şi-a făcut trei doctorate la Paris şi a luat o diplomă academică, acolo la Paris, numită Les palmes academiques", a explicat el.

După ce şi-a încheiat studiile la Paris, Nicolae Paulescu a lucrat în spitalele pariziene sub îndrumarea celebrului medic Etienne Lancereaux. În urma cercetărilor, Paulescu a descoperit „pancreina", devenită mai târziu „insulină".

Cu toate acestea, descoperirea savantului român a trecut neobservată, iar premiul Nobel le-a revenit unor canadieni: Frederick Banting şi John Macleod.

Mai multe despre povestea dramatică a savantului român care a vindecat milioane de oameni prin descoperirea sa aflaţi sâmbătă, de la ora 14:30, la Digicult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri